Azt gondolom, mindenkinek vannak félelmei. Van olyan, amivel már szembesült és van olyan, amivel még nem. És nem feltétlen a személyiségünk torzulásaiból (gyerekkori-felnőttkori sérülések, előző életből hozott félelmek – pl. előző életében megfulladt egy hajózás közbeni baleset következtében, ezért jelen életében víziszonya van, nem tud rendesen megtanulni úszni, stb. – ) adódó félelmekről szeretnék mostani cikkemben írni, hanem a fizikai élet néhány félelméről.

letoltes

Ennek megértéséhez jöjjön segítségül néhány „szakkifejezés” jelentése:

Casco: a CASCO biztosítás a gépjármű széria kivitelű tartozékaiban keletkezett károkra (elemi kár, töréskár, lopáskár, üvegtörés) nyújt szolgáltatást. (forrás: internet)

Lakásbiztosítás: Ha gondoskodni szeretnénk családunkról és lakásunk biztonságáról, akkor erre a lakásbiztosítás jelenthet megoldást. Az ilyen fajta biztosítási móddal minden veszélynem ellen védhetjük magunkat, úgy mint: tűz, elemi károk, katasztrófa kockázatok, betörés, üveg- és vízkár  (csőtörés) ellen, magánemberi felelősségbiztosítási kárra illetve, ebtartói felelősségbiztosítási kárra jogosulunk. (forrás: internet)

Utasbiztosítás: az utazások alkalmával élhetjük át a legszebb és legfontosabb pillanatokat, melyeket egy baleset, egy betegség, vagy egyéb nem várt esemény teljesen tönkre tehet. A baj bekövetkezését semmi sem akadályozhatja meg, hiszen az életet nem mi írjuk, de a nem várt esemény negatív hatásait jelentősen csökkenthetjük, ha utasbiztosítás szerződéssel rendelkezünk minden utazás alkalmával. (forrás: internet)

Életbiztosítás: Az életbiztosítás az egyik olyan gondoskodási forma, mely akkora változáson ment keresztül, hogy ma már a klasszikus életbiztosítások mellé olyan szolgáltatások is választhatók, amivel minden élethelyzetre fel lehet készülni. (forrás: internet)

Munkanélküliség biztosítás: A hitelfedezeti biztosítások speciális ága a munkanélküliségi kockázat ellen véd. Általában más kockázatokkal (keresőképtelenség, halál stb.) együttesen lehet a foglalkoztatás megszűnéséből eredő károkat fedező biztosítást kötni. (forrás: internet)

 Útlemondás biztosítás:  Betegségből, balesetből eredendő útlemondás, vagy utazás megszakításával felmerülő költségeket (pl.: stornó költségek, nem felhasznált napok megtérítése..stb.) téríti meg. (forrás: internet)

 insurance-title-image_tcm7-198694

Nyilvánvaló, bárki tudná tovább sorolni azokat a “félelmeket”, melyekre megoldást nyújtanak akár a fent felsorolt biztosítások. De ezek már életünk szerves részei, megszoktuk, már nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Egyértelmű: azok a félelmek, amelyekkel még nem találkoztunk, azokra nem tudunk felkészülni, de lehetnek olyanok is, melyekről már hallottunk, de még szerencsére nem éltük át. Mik lehetnek ezek?

2016.02.11-én jelent meg a Jövőkép című cikkem, melyben az Éli könyve című film történetéről írtam pár sort. (Éli, a magányos harcos nyugatra akar eljutni, hogy beteljesítse küldetését. Van nála valami, ami értékesebb minden fegyvernél és az élelmiszernél is. Egy könyv utolsó példánya, amely hitet adhat az embereknek, hogy van remény az újjászületésre…) Spirituális „körökben” népszerűek azok a filmek, melyek valamilyen katasztrófa idején vagy után játszódik, melyben a főhős még rendelkezik is valamilyen spirituális képességgel (az említett Éli könyve című film végén derül ki az, hogy a főszereplő vak volt és évtizeden keresztül ment, vándorolt, míg elérte a célt, de közben fizikailag meg kellett küzdenie – vakon – az útját, küldetését megakadályozni szándékozó emberekkel, akik a katasztrófa utáni létben elvesztették értékrendjüket, stb.) és a végén többnyire győzedelmeskedik.

 

eli-konyve-the-book-of-eli2Az ilyen filmekben sokszor látható az, hogy a főhős egy hátizsákkal a hátán vándorol, keresi-kutatja társait; kisebb közösségek szinte áram-, víz-, fűtés szolgáltatások nélküli körülmények között élik az életüket. Mondhatjuk erre azt, filmben, bármi megtörténhet, a forgatókönyv író fantáziájára van minden bízva. De az ilyen tipusú filmek is már életünk szerves részei, megszoktuk, már nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, pár alkalommal beszélünk róla barátainkkal, aztán jön a következő film…

De miért ne történhetne meg ilyen a fizikai életünkben? Egy pillanatra térjünk vissza a cikkem elején a biztosításokról leírtakra. Bármilyen biztosításról legyen is szó, szinte mindegyik esetében vannak kizárások. Kizárás: a biztosítási esemény meghatározásának módszere. Egyes kockázatokat a szerződés kizár a biztosítási fedezetből, így bekövetkezésük esetén a biztosító nem fizet, mivel a kizárt esemény – nem biztosítási esemény. Pl: háború, invázió, külföldi ellenség cselekedetei, ellenségeskedések vagy háborús cselekmények, lázadás, sztrájk, zendülés, szeparatista cselekmény, katonai- vagy népfelkelés, forrongás, ellenforradalom, forradalom…stb.

A híradások „szenzációkeltő” híreiben szinte mindig van egy bejátszás Földünk egyik helyszínéről, ahol természeti katasztrófa történt és házakat, falvakat sodort el egy szökőár, mindennaposak a hurrikánok és a hurrikánok okozta rombolások Amerika partjainál…stb. Nem sorolom tovább. Visszacsatolva a biztosítások kizárásaira és a szinte mindennapos természeti katasztrófákra: fel lehet-e, fel KELL-e ilyen jellegű eseményekre készülni? Én erről azt gondolom, ezt döntse el mindenki saját maga, ugyanúgy, ahogy eldönti, köt-e casco-, lakás-, utas-, élet-, munkanélküliség-, útlemondás biztosítást. Ha nem köt ilyen szerződést, nem készül fel, ettől nem lesz kevesebb az ember. Ha van, akkor viszont a helyén kell kezelni, be kell rakni egy fiókba és ha netán szükség lesz bármelyikre, ki kell húzni a fiókból és használni kell.

tornado576

Pár hónapja teljesen véletlenül kicsit erőteljesebben nyitottam ki az ablakot szellőztetéshez. Kitörött az üveg, mely ki lett cserélve, a számla el lett küldve a lakásbiztosítás biztosítójához, a számla összegét pedig megkaptam. Amikor kellett, kihúztam a lakásbiztosítást a fiókból és a helyzet megoldódott. Persze, ha nem lett volna lakásbiztosításom, akkor sem lett volna tragédia, hiszen pár ezer forintos javítási tételről volt szó, de alakulhat úgy az élet, hogy nagyobb kár is keletkezhet. Természetesen ezek lehetőségek, lehetségességek, melyek talán akkor nem következnek be, ha teljesen tisztán (nem hoztunk megélendő karmikus helyzeteket) születünk le, az élet spirituális törvényei szerint éljük az életünket, ezáltal nincs részünk az okozatban (nem történik semmi kellemetlen velünk, pl. kéztörés, bokarándulás, egyéb testi sérülés…stb.) és aktívan részt veszünk saját életünkben…Valljuk be az őszintét, előző mondatomban leírtak nem teljesen így valósulnak meg, tehát, valószínűsíthető, hogy életünk során biztos, hogy lesz olyan történés, amire érdemes felkészülnünk.

 

Összegezve a fent leírtakat:

  1. ha helyén tudjuk kezelni és nem hagyjuk, hogy az életünkben nagy hangsúlyt adjunk ezeknek a dolgoknak, akkor ezzel nem megteremtjük azt az eseményt, amire például bármelyik biztosítás fedezetül szolgál, hanem megteremtjük annak lehetőségét, hogy az esemény bekövetkezése esetén könnyedebben tudjuk kezelni a helyzetet.
  2. vegyük észre, hogy vannak  már az életünkben olyan félelmek, melyekre vannak megoldási lehetőségek (ezek már életünk szerves részei, megszoktuk, már nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget), ha viszont egy nem átlagos helyzettel, „félelemmel” találkozunk, akkor ahhoz is úgy álljunk hozzá, mintha megszokott lenne, készüljünk fel rá, tegyük be a fiókba a megoldási lehetőséget és ha szükség lesz rá, húzzuk ki a fiókot, vegyük ki belőle és használjuk. Mindez a rugalmasságunkon múlik, azon, hogyan állunk hozzá az új, ismeretlen helyzetekhez.