Ha már a címnél abbahagynám cikkem írását, nem biztos, hogy mindenki tudná, miről is szerettem volna írni. Nem csigázok senkit sem tovább: FOV=Facebook, Okostelefon, Viber, FIV=Facebook, Internet, Viber. Egy kis szójáték így nyár vége felé, még ha nem is annyira kreatív, de talán a további sorok már érthetőbbé teszik, mi is a lényege ezeknek.

hajra_fov2Pár hete lezajlott Rióban a nyári olimpia és a közvetítő TV csatorna műsorvezetőjétől hallottam egy mondatot, ami elindította bennem a gondolatmenetet. Ez a következő volt: ”és mi közvetítjük az eseményeket Önöknek, nehogy lemaradjanak valamiről…” És itt nem az olimpiai események felett szeretnék pálcát törni, hanem inkább korunk „vívmányairól”, a figyelmet elterelő eszközökről szeretnék néhány sorban írni. Én azt gondolom, hogy vezetett (na de hova…?) világunk igen-igen jól sikerült terméke az internet, facebook, okostelefon, viber, stb. . Miért?

Az internet telis-tele van információval, csak győzze az ember szűrni, ebből mi lehet igaz, mi nem, csak győzze a facebook hírfolyamát követni, olvasni napi szinten, követni az eseményeket nehogy lemaradjon valamiről…na de miről? Arról a hírről(?), amelyikben az egyik népszerű színész életének napi történéseiről „tudósítanak”, arról a hírről(?), ahol egy újabb balesetet „közvetítenek”, arról a hírről(?) melyben ismerősünk, facebook követőnk feltesz magáról egy újabb selfie képet a konyhában mosogatás közben vagy a kertben fűnyírás közben vagy a medencéje szélén a napon sütkérezés közben, stb.,stb… Számomra még leírni is szörnyű ezeket a „híreket”, de remélem nem bántok meg senkit sem, aki rendszeresen használja ezeket az információs csatornákat. És itt nem is az a lényeg, hogy használjuk, hanem az, hogy ne legyünk függők a használatuktól! Reggel felkelés, kávé ivás után, ne az legyen az első, hogy megnézzük, mi történt addig, míg mi aludtunk éjszaka, bepótolva, hátha lemaradtunk valamiről.

Na de miről? Én azt gondolom, hogy ilyenkor saját magunkról maradunk le, hiszen ezen „termékek” túlzott használatával („A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!”) eltereljük saját magunkat saját MAGunktól.

És még kicsi plusz ebben a témakörben: ezen termékek folyamatosan fejlődnek (hirtelen nem jut eszembe, mit nem lehet megcsinálni már egy okos telefonnal) azért, hogy minél magasabb színvonalon tudják szolgálni azt: nehogy lemaradjunk valamiről…

És hogy pár sorban a mérleg másik serpenyőjéről is írjak: az augusztus 20-án megjelent, A semmiből felbukkanó piramisok titkai című Enigmák műsorban elhangzott, hogy az Univerzum alaptörvényei állandóak, így az alábbi két jelző elmondható ezekről a törvényekről: állandóság, maradandóság. És ezen megdönthetetlen alaptörvények mentén működik az univerzum, a világunk. Akkor miért nem inkább ezeket a törvényeket igyekszünk megismerni, megérteni, alkalmazni életünkben, mint helyette a folyamatosan „értünk” fejlődő, vezetett világunk népszerű termékei által hagyjuk magunkat vezetni, vezettetni?

Egyszer próbáljuk ki azt, milyen lenne egy napunk, ha nem nézzük meg az e-mail-jeinket, ha nem nézzük meg facebook oldalunk hírfolyamát, ha nem írunk viber társainknak, stb. És ha egyszer kipróbáltuk és olyan érzés jön elő bennünk, hogy igazából nem maradtunk le semmiről, akkor gyakoroljuk minél többször ezt, hogy aztán elmondhassuk barátainknak, kollégáinknak, bárkinek, hogy igenis van élet ezen „kütyük” nélkül is. Én azt gondolom, már az is jó eredmény, ha legalább nem vagyunk rabjai ezeknek a „technikai vívmányoknak”.

Nerhof Tamás