smiley_01Talán már csak az újszülöttek nem ismerik ezeket a jeleket, melyek „bearanyozzák” hétköznapjainkat. Lépten-nyomon találkozunk velük e-mail-ekben, mms-, sms-, viber, stb üzenetekben, szinte állandóan. Tény, hogy egyszerűbbé, gyorsabba teszi mindennapjaink kommunikációját, de szerintem elcsökevényesíti a beszélgetéseket, leírt gondolatokat, hiszen ahelyett, hogy azt írná valaki a párjának, hogy szeretlek, küld helyette a szem helyén lévő szíveket…

smiley_02De most nem is ez a lényeg, mint inkább a szemről, a pislogásról írnék pár sorban. Az interneten keresgélve az alábbiakat találtam: a pislogás a szem egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen, mert ezáltal a könny egyenletesen oszlik el a szem felszínén, így megvédi szemünk a kiszáradástól és a kórokozóktól. Percenként általában 20-szor pislogunk, ha olvasunk, ez a szám 10-re csökken, számítógép monitor előtt ülve már csak 7-szer. A pislogásnak szerepe van a testbeszédben is: minél többet pislog valaki, annál kevésbé köti le a figyelmét a másik fél által elmondottak. A pislogás a fényképészek „ellensége”: hogyan is mutatna egy jól sikerült mosolygós arcról készült képen egy csukott szem?

És most nézzük meg a pislogást más szempontból. Többször elhangzott már Horváth Zoltán holisztikus képzésein a gyakorlatok elmondásakor, hogy a szimbólumokat lehetőség szerint pislogás nélkül nézzük. A 2016.03.18-án Horváth Zoltán az Ébredezők székhelyén tartott előadásának vége felé egy nézői kérdésre (Miért fontos, hogy pislogás nélkül nézzük a szimbólumokat?) az alábbi választ adta:

smiley_03Azért pislogás nélkül, mert akkor erőlködsz és a fókuszáló, illetve a koncentrációs képességeket szinte csúcson járatod. Ha hagyod magad pislogni, mert a pislogás egyik oldalról azt a célt szolgálja, hogy olajozza a szemünket, hiszen azért van a könny, hogy ne száradjon ki a szemgolyó, aminek a nedvessége nagyon fontos, de a pislogás nem csak erről szól, ugyanis pislogás közben pihennek az idegek, illetve különböző folyamatok zajlanak le a testünkben, amelyek pedig a tobozmirigytől függenek. A tobozmirigy működését a beérkező fény befolyásolja 100 százalékban egyébként. Ezért van az, hogy este, amikor már nincs annyi fény, akkor elálmosodunk, reggel, mikor meg már több fény van, akkor pedig felébredünk és felélénkülünk, ezt a tobozmirigy szabályozza.

Azért kell pislogás nélkül nézni, mert egyik oldalról így nem szakad meg az információ beáramlás, ami fontos az idegek számára, másik részről pedig azért, mert akkor járatod csúcson a koncentrációs és a fókuszatív képességeidet. És a figyelem energia az egy fontos dolog, ha az idegrendszert akarjuk fejleszteni.”

Tehát ha monitor előtt ülünk, dolgozunk, igyekezzünk minél többet pislogni, ne fáradjon el a szemünk, szimbólumok nézésekor pedig arra a pár percre próbáljuk meg ennek ellenkezőjét…