föld_01Ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyom egy erőforrás menedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is.

Már az elnevezés is megmutatja, hogy a világ vezetői is tisztában vannak azzal, hogy elképesztő mértékben szennyezzünk bolygónkat. Így erre is megalkottak egy mértékegységet, mely szakértők által meghatározott mutatók alapján kiszámíthatóvá teszi, ki milyen mértékben szennyezi Földünket. Az alábbi link segítségével a kedves olvasói is kiszámolhatja saját maga és családja ökológiai lábnyomát.
http://www.kothalo.hu/labnyom/

Ahogy ígértem korábbi írásomban, alternatívákat szeretnék mutatni a környezetkímélőbb életmódra. Ehhez a változtatáshoz arra van szükség, hogy ne ragaszkodjunk szokásainkhoz. Itt a tavasz, a megújulás időszaka. És itt a nagytakarítás ideje is. Ezért kezdjük mindjárt a háztartásunkban használt vegyszerekkel.

bolygó_02A reklámokon keresztül folyamatosan azt sulykolják belénk, hogy fertőtleníteni kell mindent, mert veszélyes baktériumok leselkednek ránk. A vegyszerekkel túlsterilizáljuk otthonunkat, és a fontos baktériumokat, melyek normál esetben egyensúlyban vannak bennünk és körülöttünk, szintén kiírtjuk. Immunrendszerünk gyengébb, rengetegen szenvednek különféle allergiákban, bőrproblémákban. Ezek valódi okát nem a felszínen kell keresni, mélyebben rejtőzik. A háztartásban lévő vegyszereken, ha megnézzük a piktogramokat és a mellettük lévő figyelmeztető szövegeket a veszélyekre hívják fel a figyelmünket. Marnak, bőrrel nem érintkezhetnek, és lehullott levelű fa, döglött hal is szerepel némelyiken, mely az élővilágra való súlyos veszélyre hívja fel a figyelmet. Ezek a vegyszerek a lefolyón keresztül belekerülnek a vízbe, talajba, károsítva az élővilágot, és ezáltal közvetett úton minket, embereket is. Ezért szükséges, hogy az ÉBREDEZŐK, akik már tudatosabban élik életüket felismerve ezeket a romboló automatizmusokat, változtassanak és jó példaként elől járjanak.

bolygó_03Én már nagyon régóta mosódióval és mosószódával mosom a ruhákat. A mosódió kíméli a ruhák színét is amellett, hogy kiválóan tisztít, és sokkal később kopik ki a fekete szín, mint a színes ruhákhoz használt mosópor esetében.

A mosószódát pedig a fehér ruhákhoz a mosódió mellé szoktam pluszban használni. Mindkettő alkalmazható automata mosógépben. A mosószódának vízlágyító hatása is van, lehet vele még mosogatni is és a fürdőszobát, WC takarítani, szép tiszta és fényes lesz minden. Az üveg tárgyakat érdemes ecetes vízzel áttörölni, hogy foltmentesek legyenek. Az erősen szennyezett ruhákat, konyharuhát beáztatom, és a foltra is rátehetjük a mosószódát. Ugyanilyen sokoldalú a szódabikarbóna, nagyanyáink még használták és nem csak a konyhában ételek készítésekor. Tisztít, fertőtlenít, szagtalanít, így a WC-t, fürdőszobát, konyhát szintén tökéletesen és környezet kímélően takaríthatjuk vele. Ha ráégett az étel a tűzhelyre vagy a lábasra, akkor érdemes mosószódás vagy szódabikarbónás meleg vízbe áztatni, ha szükséges kevés vízzel pasztát készíthetünk, és azzal dörzsöljük, így könnyen feljön utána a leégés.

bolygó_04Az ablakpucolást végezhetjük mosódiós vízzel és a tiszta felületet ecetes vízzel még egyszer áttörölhetjük a cseppmentességért. A bioboltokban többféle környezetkímélő mosogató-, mosó- és tisztítószer kapható, és higgyük el nem drágábbak ár érték arányban, mint a megszokott vegyszerek. A felmosáshoz szintén használhatjuk a mosószódát, melyet meleg vízben feloldunk, ahol a padló gyönyörűen tükröződő felületű, ott ecetet is használhatunk. Persze senki nem szeretné, ha egy nagytakarítás után ecetszagú lenne az egész lakás, így használjunk illóolajokat a vízbe, vagy pedig a bioboltban kapható környezet és emberbarát tisztítószereket.

Végül had ajánljam a csodakendőket, melyekkel abszolút vegyszermentesen takaríthatunk. Ezekre én most találtam rá.

föld_06A VIXI MIKROSZÁLAS KENDŐK TULAJDONSÁGAI: Rendkívüli nedvszívó képességgel bír, súlyának a 7-szeresét szívja fel folyadékból, koszból. A mikroszálak magukba zárják a szennyeződéseket, így nem kenik szét a koszt a felületen. A mikroszálból készült termékek gyorsan száradnak, harmadannyi száradási idő elegendő, mint a 100%-os pamut kendőknek. A takarítás során VEGYSZER NÉLKÜL érhetjük el azt a hatást – vagy még jobbat – mint hagyományos módon. Ezzel a módszerrel kíméljük környezetünket, magunkat és pénztárcánkat is. Nem szennyezzük vizeinket, a levegőt, nem növeljük a szeméthegyeket, kevesebb fát vágnak ki annak érdekében, hogy minket papírtörlővel lássanak el. Hypoallergén, különösen ajánlott asztmások, allergiában szenvedők számára. Normál használat mellett 2 éven keresztül használhatóak bel- és kültéren, autóban, kb. 400-500 mosásig. A hosszú használat során alig kopnak, közben nem bolyhosodnak, nem szakadnak, nem szöszölnek.
Kapható mosogató szivacs, üvegtörlő kendő, felmosó fej, ezüst mosogatókendő, portörlő kendő, folttisztító szivacs.
http://bionom.hu/markak/vixi.html?_ga=1.5791923.1227966882.1446550480

Várom, hogy kipróbáljam!

föld_07Remélem, tudtam könnyen kivitelezhető alternatívákat kínálni, egy környezettudatosabb életmód kialakításához. Mindenképp azt javaslom, hogy a változtatást ott kezdjük, ahol a legkönnyebb, hogy élmény legyen számunkra, és ne erőlködés. Az élmény pedig újabb változtatásokhoz ad erő és kitartást. Ahogy az előző részt is zártam: Megtanulhatunk tudatosan változni, változtatni szokásainkon és visszatérhetünk Földanyához, és enyhíthetünk fájdalmain. Lehetünk még hálás gyermekei, akik begyógyítják fekélyes sebeit, hisz tudjuk, mindenre van gyógyír…