Ganesa_01Az elefánt az erőt, az intelligenciát, a hűséget jelképezi. A hosszú élet és az egészség szimbóluma.

Az elefántcsalád nagyon összetartó közösség. A tehenek és a borjak csordájában élnek, amelyet egy tapasztalt, idős tehén vezet. Ebben a felosztásban mind a 3 női aspektus megtalálható: a gyermek (szűz), az anya és az idős, tapasztalt asszony. Az elefántoknál nagyon erős a szeretet és a hűség érzése egymás iránt, az idősebb borjak segítik az idősebbeket, a felnőttek pedig a betegeket, időseket. Igazi közösségként élnek, a legősibb bölcsességre és erőre támaszkodnak.

Az elefánt az ősi erő, a hatalom és a méltóság jelképe. Sok legendában szerepel. A buddhisták és a hinduk a tudás és a siker istenét, Ganésát általában elefántfejjel ábrázolják.

Indiában nagy szerencsének számít, ha meglátnak egy elefántot, mert az az elefántfejű Ganésa isten jelképe.

Ganesa_02Ganésa ábrázolása: ormánya általában a bal oldalra hajlik. Derekán övként vagy esetleg a mellkasán egy kígyót visel. Általában piros vagy sárga testszínnel, négy, hat, nyolc vagy tíz karral ábrázolják. Három kezében többek között fejszét, ösztökét, kötelet és egy tál édességet tarthat. Negyedik keze áldásosztó helyzetben van. Hordozó állata egy egér, amely a legkisebb lyukon is át tud menni, illetve keresztül tudja magát rágni bármilyen akadályon.

Ganésa, az elefántfejű isten a bölcsesség ura, a kezdeményezések előmozdítója, az akadályok elsimítója, eltávolítója. Hatalmas erőnek és bölcsességnek a megnyilvánulása, ő a kereskedők és a költők pártfogója, a jó élet és a siker megtestesítője.
Leglátványosabb ünnepét Mumbai-ban, az indiai pénzügyek központjában, a tengerparton tartják. (Londonban van egy indiai templom, a Shri Swaminarayan Mandir, érdemes ide ellátogatni, beülni a terem középpontjába, és ott meditálni, mert nagyon érezhető Ganésának az energiája.)

Ganesa_03Ganésa energiáját jellemzi a rubin, vöröses szín, illetve az arany szín. Ezek nagyon magas rezgésű energiák, ilyen energiák a mi emberi világunkban nincs. Ez egy isteni minőségű energia. Ha valaki meditál Ganésával és hívja ezt a minőséget, akkor meg is jelenik ez az energia körülötte. Érdemes beszerezni egy pici amulettet, kristály Ganésát, amit tud marokkőként fogni, magánál hordani, mert ha ügyesen meditál vele, akkor abba a kőben meg fognak jeleni Ganésának az energiái és tudja magát fejleszteni.

Forrás:
~ Horváth Zoltán
~ Rosta Erzsébet – Ganésa, az elefántfejű isten