tal_01Ez az amulett egy ősi kínai szerencsejelkép, neve: Fu. A tradicionális kínai üdvözlőkártyákon is sokszor megtalálható szimbólum: az őszinte, szívből jövő jókívánságok hordozója ez a jel. Talizmánként viselve hozzásegít minket a sikerekben gazdag, termékeny, hosszú, és boldog élethez.

Az esküvői szertartás során a két jelet gyakran virágokból rakták ki az ifjú pár tiszteletére. Ilyenkor természetesen elsősorban a bő gyermekáldást volt hivatva elősegíteni. A házasság védelmére szolgál. Segíti a bő gyermekáldást.

tal_02Az 5 áldás szimbóluma: boldogság, egészség, béke, jóság, hosszú élet.
Ősi kínai tradicionális szimbólum. Ruhákat, pajzsokat, ékszereket, díszítettek ezzel a motívummal. Középen látható az örökkévalóság univerzuma, és körülötte helyezkednek el a denevérek. A legenda szerint a denevérek, a másvilágok kapuit védelmezik és őrzik, és képesek áldást és védelmet hozni, és a sötétségben szétszórni azokat.

Nem véletlen hogy Batman is ezt a szimbólumot választotta magának, mert ő is a sötét éjszakát járta és az arra rászorulóknak segített, ha bajba kerültek.

tal_03Európával ellentétben, Kínában kimondottan pozitív állatnak számít ez az állat. A hagyomány szerint szerencsét hoz, ha megpillantunk egy denevért, mert a denevért jelentő szó (fu) hangtanilag tökéletesen megegyezik a szerencsét jelentő szóval (fu). Különösen nagy erejű szerencsejelkép a vörös színű denevér, mert a tradíció szerint a vörös szín vonzza a pozitív dolgokat, és távol tartja a rosszakaratú démonokat.

tal_04Kínában nagyon kedveltek azok a képek, amelyek a szerencsével, az egészséggel, az erényességgel, a békével és a hosszú élettel azonosak. Az öt denevérrel jelképezett öt áldás a következő: su- hosszú élet; pu- gazdagság; kong-njong- béke és egészség; ju ho- erény; no dzong-mjong- természetes halál.

tal_05Yin és Yang: taoista szimbólum, a kettősségén alapuló világszemlélet, mint fény-árnyék, jó-rossz, nő-férfi, stb. Megvilágítja a bennünk magunkban rejlő ellentéteket, és segít összhangba kerülni a környezetünkkel, és ezáltal önuralmat türelmet nyerhetünk önmagunk felett.
Erről bővebben egy korábbi cikkünkben olvashatsz a Jin-Jang címú cikkben

tal_06Tingsag (Mazira)
Használják hangszerként, gyógyító eszközként, dísztárgyként. Behangolja rezgésével az élő és élettelen tárgyak energiáit. Tibetben használják a legtöbbet.
A cintányérokat a bőrzsinórnál fogják meg, és a két tányért vízszintesen, egy vonalban tartva, peremükkel egymáshoz ütik. Mielőtt elhal az előző ütés hangja, újra összeütik.
A tibeti buddhista szertartások mély hangú énekét is kísérik vele.

tal_07A tibeti kis cintányért néha más módon is megszólaltatják, egymástól 90 fokkal elforgatva ütik össze a karimájukat, ezzel más hatást érnek el, mint mikor vízszintesen ütik össze őket.
A Cintányérokon sokféle védő és szerencsét hozó szimbólum látható, de van, amikor ezeknek a szanszkrit betűjeleit teszik rá a cintányérokra.
Ezen a Tingsagn például a tibeti 8 szerencsejelkép látható (esernyő, hal, váza, lótusz, kagyló, végtelen csomó, győzelmi zászló, Dharma-kerék)

tal_09Tamburindob (damaru) szellemdob, szertartás dob
A kis damaru általában két egymásnak háttal fordított koponyacsészéből készül, amelyre a hagyomány szerint kígyó- vagy gyíkbőrt feszítenek. A dobot két kis golyó szólaltatja meg, amelyek a dobra rögzített zsinór végén lógnak, és a dobot megforgatva annak oldalához csapódnak. Van egy nagyobb változata is, amelyet a csö rituáléhoz használnak, ez fehér szantálfából, vagy vörös akácból, vörös szantálból vagy elefántcsontból készül. A Szellemi vezetők használják védelem és tisztítás céljából.

forrás:
Boldognapot – Kínai jelek és talizmánok ereje
Fény keresők – Amulettek és talizmánok
Női portál – A szerencsét hozó öt denevér
Terebess Ázsia Lexikon – ting sag