A III. törvény – A Karma, avagy az ok és okozat törvénye

élet_01A harmadik törvényről, vagyis az ok-okozati összefüggésről, már nagyon sok cikk jelent meg a honlapunkon, ezért most a nagyobb súlyt arra fektettem, hogy a gyakorlati példákon keresztül megérthetővé váljon ez a nagyon fontos princípium.

„Az élet harmadik spirituális törvénye a Karma törvénye. “Karma”: egyszerre jelenti a cselekedetet és annak kihatásait. Egyszerre ok és következmény, mivel minden cselekedet(ünk) hatásokat vált ki, amelyek ugyanolyan töltéssel visszatérnek hozzánk. Nincs a Karma gondolatában semmi szokatlan. Mindenki ismeri a szólást: “Ki mint vet, úgy arat.” Nyilvánvaló, hogy ha boldog életet akarunk, meg kell tanulnunk a boldogság magvait vetni. A karma tehát magában foglalja a tudatos döntéshozatalt.”

Figyelj oda mit szándékolsz!

Minden cselekedetünk, tettünk, de még csak a gondolataink is, egy-egy meghatározott energetikai mintát képeznek, és a szándékunkra felülve áradnak tova az Univerzumban, terjednek szét, és hozzák létre a küldő óhajának megfelelő változásokat. Változásokat, hiszen a Teremtő Központi Intelligencia soha nem minősít, vagyis, soha nem nézi azt, hogy adott döntést ki, miért, milyen célból hozott meg és kommunikálta ki Felé, azon soha semmilyen szempontból nem változtat, egyszerűen a „programnak”, a kérésnek megfelelő változtatásokat végrehajtja, és punktum.

Mi lehet a kommunikáció formája?

élet_02Akár hisszük, akár nem a Nagy Egész felé történő kommunikációnak számtalan változata létezik, és mind működik, eltérés, különbség csak az erejükben és intenzitásukban mutatkozik, abban nem, hogy teszik a dolgukat, vagy sem. Lehet az imádkozás, programozás, óhaj, egy elejtett mondat, sőt a ki nem mondott szavak, a gondolatok is mind-mind működnek! Mind elindít egy-egy kis programot, mely önmagában kötelességének érzi saját megvalósulását, amit a jól összerakott rendszer (az Univerzum) erősen meg is támogat.
Elindítottuk – támogatást kap – és megvalósul! Ez a nagyon egyszerű recept!

Szabadon dönthetsz!

Mivel szinte korlátlan a szabadságunk annak terén, hogy mit szándékolunk, mit szeretnénk, ezért csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy mit programozunk! Azt, hogy minden reggel felébredés után a tükörbe nézve félhangosan kimondom, hogy „Hű, de rosszul nézek ki ma is!”, vagy éppen azt, hogy „Gyerünk, ma is megkeresem és megélem az élet minden apró, pici kis örömét!” – egy óriási mosollyal az arcomon (és persze ezt belül is így élem meg, ez nagyon fontos).
Azt, hogy munkába menet a mellettem elhaladó autó által a pocsolyából felcsapott sáros vízen bosszankodom, vagy, hogy éppen a pocsolyában visszatükröződő napsugarak játéka ejt rabul a szembe lévő ház oldalán!
Legyünk tudatosak, vagyis odafigyelve döntsük el, hozzuk meg az elhatározást, hogy bármi történjen is, mi a pozitív, felemelő, szép dolgokat engedjük beáradni a tudatunkon keresztül a szívünkbe, és ezen gyönyörű érzéseknek és élményeknek vetjük alá magunkat, nem pedig a folyamatos sajnálkozásnak (mint, ahogy azt az emberek nagytöbbsége akaratlanul teszi, úgy, hogy közben ezt észre sem veszi).

élet_03Te vagy érte a felelős!

Minden dolog az életedben, ami jelenleg veled van, az, ahol te ma tartasz (anyagilag, spirituálisan, párkapcsolati-, munka- és egyéb szempontból), azért csakis Te vagy a felelős!
Hú, de szigorúan hangzik, pedig csak igaz, és azért, mert a múltban általad meghozott döntéseid vezettek oda, ahol ma vagy! Persze mondhatjuk azt, hogy azért döntöttem úgy, mert ez és az rákényszerített, de, ha őszintén elgondolkozunk a döntéseink 99%-án, akkor „senki nem tartott pisztoly a fejünkhöz”, hogy azt a döntést hozzuk meg amit, hanem mi, önként, a legjobb tudásunkban bízva választottunk így. Mivel a múlttal már sokat nem tehetünk (azon kívül, hogy tanulunk belőle), ezért itt a lehetőség, hogy a MA meghozandó döntéseinket ennek a fényében alkossuk meg, és alakítsuk vele pozitív irányba a jövőnket!

Reaktív vs. Tudó viselkedés!

élet_04Vegyük észre, hogy a döntéseinket szinte minden esetben reaktívan hozzuk meg, vagyis a társadalom, a család, az iskola és más egyéb szocializációs „terepeken” besulykolt mintáknak megfelelőn hozzuk meg, és nem a belső tiszta Isteni szikra, vagy a tudatos énünk vezérel. Hirtelen dologra a betanított hirtelen reakcióval, szavakkal, mozdulatokkal, érzelmekkel reagálunk, ahogy, azt a televízióban, az utcán, a munkahelyünkön láttuk (ami akár már évtizedek óta szépen lassan, de annál erőteljesebben ívódik be a tudatunkba).

Reagáljunk megfontoltan, nem kell azonnal odavágni a meggondolatlan, érzelmekkel túlfűtött választ, gondoljuk át, hogy mit akarunk közölni a másikkal, mi a célunk a közlendőnkkel, nézzünk néhány „lépéssel” előrébb, és ezek alapján döntsünk, válaszoljunk! Hányszor jártunk már úgy, hogy az adott helyzetben annyira ki szerettük volna fejteni az álláspontunkat, de nem sikerült igazán, majd, amikor hazamentünk, eltelt néhány óra, olyan szépen, érthetően meg tudtuk fogalmazni, hogy mit is akartunk igazán. Ezt az átgondolt nyugodtságot kell tudni belevinni a hétköznapi cselekedeteinkbe, és akkor mindig urai leszünk a helyzeteinknek! Haszon ez nekünk, és a másik félnek is!

Figyeld a testi „tüneteidet”!

Amikor egy döntési szituáció, egy párbeszéd, egy vita vagy bármely interakció után vagyunk, kezdjük el megfigyelni a fizikai testünket, nagyon jó visszacsatolásokat kaphatunk a szervezetünktől. Ha fáj a gyomrunk, zúg a fejünk, és egyéb kellemetlen testi tüneteink vannak, akkor nagy valószínűséggel nem jól döntöttünk, nem a megfelelő módon reagáltuk le az eseményt.

élet_05Minden okkal történik!

Bármi, ami az életünkben történik, lezajlik velünk, az okkal történik. Az Univerzum nem ismeri a véletlen fogalmát, mint, ahogy a fizika sem, mert az alma is azért gurul le az asztalról, mert működik a gravitáció! Mivel minden okozatnak van egy elindító oka, ezért érdemes megvizsgálni azokat a dolgokat, eseményeket, amik megtörténtek velünk, és megkeresni, hogy mi lehetett, az indító ok, mert abból nagyon sokat tanulhatunk! Mit mondhat egy kéztörés, egy munkahelyről való kirúgás, egy velünk megtörtént autóbaleset, vagy akár a jó, pozitív dolgok is! Ha rájövünk a miértekre, akkor onnantól kezdve sokkal tudatosabban, okosabban alakíthatjuk a cselekedeteinket, vagyis a karmánkat, mert a karma önmagában „csak” egy okozat, valami előző döntésünk következménye!

Figyeld meg a döntéseidet, ezáltal tudatossá válasz, tedd fel magadnak a megfelelő kérdéseket, hogy mi az, amit a döntésed által el akarsz érni, figyelj a tested válaszaira, és ötvözd mindezt a spontaneitással azért, hogy a legjobb döntéseket hozd meg az életedben, válj a saját karmád pozitív írójává!

forrás: Deepak Chopra – Az Élet Hét Törvénye

Az Élet 7 Törvénye – a gyakorlatban sorozat részei