ősz_01„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? De szeretem.”
(Petőfi Sándor)

Ősszel a természet elmegy pihenni, a napfényes órák száma egyre kevesebb, így kevesebb napenergiához jutunk. Az ősz a betakarítás ideje, learatjuk az éves munkánkat, ezért volt ez az időszak az egyiptomi papok idejében a vizsga időszaka. Nyáron a neofiták, a tanulók tanultak, töltődtek szent és nagy energiájú helyeken, és ősszel számot adtak a tudásukról.

ősz_02Ez az időszak a méregtelenítés ideje is, de most más módszerekkel méregtelenítünk, mint tavasszal, vagy nyáron, most nem ajánlott böjtölni, éhezni, fogyókúrázni, mert ilyenkor a szervezet pont, hogy zsírpárnát növeszt, mert felkészül a hideg télre. Ha mégis neki állunk egy nagyobb böjtnek, akkor annak az lehet az eredménye, hogy a szervezetünket (immunrendszerünket) annyira legyengítjük vele, hogy hamarabb megfázhatunk az amúgy változékony, hideg, szeles, esős őszi időben.

Az őszi napéjegyenlőség (és a téli napforduló is) amúgy is megviseli energetikailag a szervezetet, mert amikor a természet energiái átállnak a nyári energiákról az őszire vagy az őszi energiákról a télire, akkor a mi szervezetünk is átáll, és ez az energia váltás megviselheti a testünk, mert nagy energia átállítani a testi folyamatainkat egy másik energia szintre. szeptember végén és december közepe táján, ezért leszünk gyakran betegek.

ősz_03Ősszel és télen érdemes melegíteni magunkat mindenféle módszerrel, öltözzünk rétegesen, hogy ha kisüt a nap, legyen mit levenni, így nem izzadunk meg (mert ilyenkor egy kis szellő és jön a meghűlés). Vegyünk sapkát is szeles időben hogy, védjük a fülünk is. Kevesen gondolnák, de a testhőmérsékletünk 30%-át is elveszíthetjük, ha fázik a fejünk, mert az agy és a koponya nagyon sűrűn van átszőve vérerekkel. Ha átfázva érünk haza, vegyünk rögtön egy forró fürdőt, akkor átmelegszik a test, együnk ilyenkor forró leveseket, vagy igyunk teát. Együnk sok csípős dolgot (pl. retek, csípős paprika, hagyma stb.), mert abban sok a tűzerő és az melegít minket. Végezhetünk napfonat csakrás gyakorlatokat is, mert ehhez a csakrához tartozik a tűz, mint őselem.

Járjunk masszázsra, kifejezetten ajánlott a meleg olajos aroma terápiás, vagy a meleg lávaköves masszázs, azért is mert a vulkáni kövek erősítik a gyökér csakrát és ősszel nagyon ajánlott a föld energiás gyakorlatokkal foglalkozni földeljünk, végezzünk földerő gyakorlatot, együnk földerős ételeket (burgonya, cékla, répa, vörös bor, hagyma, szőlő, gomba, ásványi sók, tejtermékek, vörös hús, tojás, hüvelyesek, búza).

ősz_05Az ősz a harmónia, a béke a megpihenés időszaka, de a szüreti báloké is, mert meg szokták ünnepelni a jó termést. Ilyenkor örömtüzeket gyújtanak, énekelnek, táncolnak, mulatnak, forralt bort isznak, szórakoznak, mert erre a nyári munkában nem volt idő, és télen pedig pihentek régen az emberek, amikor földműveléssel foglalkoztak. Abban az időben sokkal jobban rá voltunk hangolódva a természet ritmusára hajnalban keltek, amikor a nap felkelt, egész nap dolgoztak majd napnyugtakor leültek vacsorázni gyertyafény mellett beszélgetett a család egymással megbeszélték kivel mi történt aznap, majd lepihentek aludni. Ők még tudták, hogy a napi 8-9 óra az egészséges, nem tévéztek nem neteztek, mert az csak felpörgeti az agyat és ilyen állapotban az agy nem tud pihenni. Ha valaki nem tud aludni, az lefekvés előtt ne tévézzen, mert az éles villódzó fények felpörgetik az agyat, olvasson vagy még jobb, ha csendes harmonikus, nyugtató zene mellett vesz egy forró levendulás fürdőt, utána rögtön lefekszik aludni, akkor nagyobb az esély, hogy könnyebben elalszik.

ősz_07Télen pihentek a régi falusi emberek, sokat beszélgettek, összegyűlt a család a tűzhely körül, és visszaemlékeztek a nyár szép pillanataira, felelevenítették a szívükben is a boldog pillanatokat, és ilyenkor az ember úgy érzi mintha a szívében is kisütne a nap, mert amikor boldog és vidám az ember, akkor a lelke szárnyal, és harmónia árad szét benne, ez egy felemelő állapot.

Ősszel a fa levelei zöldből (ami az élet színe) színesbe mennek át (piros, sárga, narancs, barna). A fákat télen már nem szoktuk annyit ölelgetni, mert akkor a fa is pihen, mi is vegyünk róla példát, a tél a pihenés időszaka. Ilyenkor az ember is befelé fordul a saját lelke felé, érdemes meditálni, mert ősztől tavaszig sokkal fogékonyabb ellazultabb állapotba van a tudat könnyebb ilyenkor elérni az alfa állapotot.

ősz_04A Természet elcsendesedik ősszel, ahogy Petőfi is írja:
„Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.”

„Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.”

Az anyatermészet (Gaia) is megpihen. Ősszel érdemes megállni, leülni, és elgondolkodni, hogy kiket bántottunk meg és béküljünk ki velük, ez az időszak nagyon alkalmas a megbocsájtásra. Végezhetünk elengedő gyakorlatokat is pl. leírjuk egy papírra azokat a dolgokat, amiktől meg szeretnénk válni (megromlott kapcsolat, rossz szokásunk, negatív tulajdonságunk) és elégetjük a tűzben (gyertya lángja is jó) és a hamut szétszórjuk a szélben.

„És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.
Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett;
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.
Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.
Én ujjam hegyével halkan
Lantomat megpendítem,
Altató dalod gyanánt zeng
Méla csendes énekem.
Kedvesem, te ülj le mellém,
Ülj itt addig szótlanul,
Míg dalom, mint tó fölött a
Suttogó szél, elvonul.
Ha megcsókolsz, ajkaimra
Ajkadat szép lassan tedd,
Föl ne keltsük álmából a
Szendergő természetet.”
/Petőfi Sándor/

ősz_09Az állatok is összegyűjtik télire az ennivalót és elvonulnak téli álmot aludni. Mi is gyűjtsük be az őszi nap energiáit, amikor csak tudunk, üljünk ki a napra, mert télen sokszor hetekig nem is fog előbújni a felhők mögül.

És lelkünket öltöztessük díszbe, ahogy a Kis Róka mondta a Kishercegnek:
„Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz (…). Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet.”