bölény_01A bölény: képviseli a szentséget, az életet és a jólétet.

Az indiánoknak a bőséget szimbolizálja, mert húsát meg lehet enni, bőréből ruhát készítenek, csontjából és az inas részeiből fegyvereket vagy túléléshez szükséges eszközöket készítenek (pl. lándzsa hegyet, íjhúrt), patájából ragasztóanyagot (enyvet) tudnak főzni. Egyes népek a bölénytől eredeztetik a Naptáncot is, és a sashoz hasonlóan a természetfeletti istenek küldöttjének tekintik, aki segít megfejteni a szertartásban rejlő belső üzeneteket.

Dakota indián törzsi tradíció szerint, egy fehér bölény borjú alakú istennő adta a szent békepipát a népnek, és azt ígérte, hogy addig tart majd a bőség, amíg a nép imádkozik a Nagy Szellemhez, és tisztelik rokonaikat, valamint a természet összes teremtményét, és mindent, ami a földön létezik.

bölény_02A bölény totem jelképez egy fajta tiszteletet, hódolatot vagy sajátos szeretet minden iránt, amit a Földanya megadott gyermekeinek.

Ez a bőség ajándék, ami addig tart, amíg minden kapcsolatot szentként tisztel a nép, és a nép hálája kiterjed az összes teremtményre.

A bölény segít, hogy újra rátalálj az élet értelmére és a béke értékére, hogy becsüld meg azokat az ajándékokat, amiket már megkaptál, felismerd és tiszteld a szentséget minden ösvényen, még ha azok különböznek a tiedtől.

bölény_03„A dakoták szerint a fehér bölény hozza a szent pipát, amely az egész rituáléra felhatalmazást nyújt. A sájen sámánok bölényszarvas süveget viseltek. A dakota indiánok pedig a nagylelkűség és a bőkezűség Istenének, vagyis a bölényistennek ajánlották fel az ételt. A bölénytánc során az íjakkal és nyilakkal fölszerelt férfiak folyamatosan egy földíszített bölényfejre szegezték tekintetüket, s mozdulataikkal a dühös bölény mozgását, kihívó magatartását utánozták. Addig táncoltak a gyógyító sátor előtt, míg meg nem érkeztek a bölények. A vadászat után a zsákmány legfinomabb részét a Nagy Szellemnek ajánlották fel”
/Írja Nicolas J. Saunders Állatszellemek című könyvében./

bölény_04A hatalmas bölényeket évszázadokon át nagy tisztelet övezte. A dakota sziú indiánoknál a bölény a legfelsőbb lény szimbóluma. A dél-afrikai zuluk azt hitték, hogy a bölényben emberi lélek lakozik. A bantuk szertartásaikon bölényt áldoztak fel. Az indiai Védákban a holt lelkek bölényháton utaznak.

A hindu legendákban Durgának (Siva félelmetes feleségének) egyik legfontosabb hőstette, a démonokkal vívott csatájában Mahisa bivalydémon legyőzése. Mahisát, akit sem férfi, sem állat nem bírt legyőzni, Durga vad csatában megölte.

bölény_06A bölcs Lao-ce (Konfuciusz kortársa) bölényháton utazott. A taoista legendákban a bölénynek a színe zöld. Más mondákban, hol fekete, hol fehér, a valóságban a szőre sötétbarna. A nőstény bölény 40 éves koráig képes szaporodni, viszont mindig csak egyetlen borjút ellik, kilenc hónapos vemhesség után. A fehér bölényborjú olyan ritka, hogy az indiánok szemében nagy szerencsét jelent, ezért tartották mindig nagy becsben.

bölény_07Amulettként is hordható

Bátorságot erőt nyújt, hogy életfeladatunkat beteljesíthessük, és a bőséget is jelképezi.
A tettrekészség és az ima ötvözése a bőség elérése érdekében.
Akinek a totemállata a bölény, annak keresnie kell a bőség és növekedés lehetőségét, de újra és újra fel kell tennie magának a kérdést:
– Kifejezi-e a tiszteletét önmaga és mások erőfeszítései előtt?
– Megbecsüli-e azt, amije már van?

bölénySoha nem szabad elfelejteni, hogy a bőség azonnal leáll, ha az ember elmulasztja megbecsülni azt, amit már megkapott…

forrás:
Annwn: Totemállatok általában
Hotdog: indián szimbólumok jelentései
Nicolas J. Saunders: Állatszellemek
Rosta Erzsébet: Rostae-books – bölény