csoda_01Közeledik a Karácsony, már megteltek az üzletek minden széppel, hasznossal és haszontalannal. Gondolkodunk, kinek mit vehetnénk, mi legyen a fa alatt. Az elmúlt években sokaktól hallottam, hogy így az év vége felé fáradtak, kimerültek és nincs karácsonyi hangulatuk. Igen, a hétköznapok monotonitása elfárasztja nem csak a testet, de a lelket is. És ha a szívünkben nem születik meg az ünnep hangulata, akkor Karácsonykor örülünk, ha lehuppanunk a kedvenc fotelunkba és nézhetjük a tévét. De akkor mi lesz a Szeretet Ünnepével? Mi lesz a csodavárással? Mi lesz a családi, baráti örömködéssel?

csoda_02Az ünnepre nem csak fizikai szinten, az ajándékok megvásárlásával kell készülni, hanem lelkileg is ráhangolódással. Eszembe jut egy részlet A kis hercegből, amit a róka mond a kisfiúnak „Ha, teszem azt, délután négykor érkezel, már három órakor elkezdek boldog lenni. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négy órakor már izgulok és nyugtalankodom; felfedezem a boldogság árát! De ha meghatározatlan időben, bármikor jössz, sohasem fogom tudni, melyik órában öltöztessem ünneplőbe a szívemet…”

csoda_03Mi tudjuk a napot és a percet is, hogy családunkkal, barátainkkal mikor tudunk meghitten együtt ünnepelni. Ehhez karácsonyi zenék hallgatásával, boldog pillanatok felidézésével tudunk hangolódni, szívünket ünneplőbe öltöztetni. Boldog pillanatok lehetnek azok is, mikor leülünk és ráhangolódunk egyesével családtagjainkra, és így próbáljuk meg megérezni minek örülnének a legjobban. A karácsonyi vásárok hangulata is nagyon kellemes. Nem kell, hogy vásároljunk, és sok pénzt költsünk. Csak sétáljunk az emberek között, hallgassuk a zenét, élvezzük a sütemények illatát, és a finom forró teát. Láthatunk olyan ötleteket, melyeket mi magunk is elkészíthetünk otthon szeretteinknek. Én néhány alkalommal már készítettem magam az ajándékokat karácsonykor. Volt, hogy sima üveg tálat, poharat festettem meg egyedinek, névre szólónak. Vagy Karácsonyi befőttet „raktam el”, ahol a befőttes üveg a karácsonyra jellemző dolgokat és illatot tartalmazta. És volt, hogy piros kartonból rengeteg szívet vágtam ki és ezeket díszdobozokba tettem, és így fejeztem ki szeretetemet családom minden tagja felé. Az ajándékok készítése közben igazán jól lehet hangolódni az ünnepre és családtagjainkra is, várva a pillanatot hogy együtt legyünk.

csodaA Karácsonyt mi magunk tudjuk meghitté, örömtelivé és szeretettel teljessé varázsolni. A szívünket csak mi tudjuk ünneplőbe öltöztetni. Emlékezzünk vissza gyermekkorunkra. Semmi nem kellett ahhoz, hogy a csodavárás megszülessen bennünk, és a szívünk ünneplőbe öltözzön. Idézzük fel gyermeki énünket, aki még mindig bennünk él.

És ne feledkezzünk meg azokról az embertársainkról sem, akik a környezetünkben egyedül töltik a Karácsonyt. Hívjuk át ebédre vagy vigyünk neki egy tányér finom falatot, süteményt, és legalább egy mosolyt adjuk ajándékba, hogy tudja nincs egyedül!