…hallottak napján és mindenszentekkor

- megemlékezésEzen a napon lelassul, elcsendesedik a világ benne mi is, és a lelkünkre figyelünk. Felszínre jönnek a régi emlékek, kellemesek és szomorúak egyaránt. Ezen a napon elhunyt szeretteinkre emlékezünk.

Elfogadjuk és beletörődünk, hogy már nincsenek velünk, ez egy előrelépés, mert nemcsak átmenetileg tisztítja meg a lelket, mint a sírás, vagy a sors hibáztatása, hanem véglegesen. Eleinte nagyon fájdalmas, sokan depressziósak lesznek, mikor egy szezettüket elveszítik, de a lélek képes a regenerálódásra, ha hagyjuk, és újjáéled. (Erről a folyamatról írtam egy régi cikkemben melynek címe: A Stressz természete és leküzdése). Ettől még hiányzik, aki elment és nem felejtjük el, de megtanulunk nélküle élni tovább.

Halottak napján mindenki máshogy emlékezik arra, aki eltávozott. Van olyan, aki kimegy a sírjához, visz neki virágot, mécsest gyújt. Van, aki otthon emlékezik a szeretett személyre, egy gyertya mellett, fényképeket nézeget róla, a családban történeteket mesélnek a gyerekeknek az elhunyt nagyiról, hogy ők is emlékezhessenek rá.

- gyertsaAzt ajánlom, védjük le magunkat ebben az időszakban, mert a temetőben negatív energiák vagy szellemek gyengíthetik auránkat. Ezt úgy érzékelhetjük, hogy fáradékonyabbak leszünk, vagy hidegebb levegő vesz körül (néha a szakrális, vagy a napfonat csakránk meg is fájdulhat), mivel a szellemek elvonják az energiát.

Ha ehhez hasonló érzéseink vannak, akkor érdemes gyertyát gyújtani, esetleg füstölőt is (levendula, zsálya), és kérjük meg Michael arkangyalt, hogy tisztítsa meg az auránkat és az otthonunkat, minden olyan energiától, ami nem szolgálja egészségünket. Ezt azért fontos így kérni, mert egy szerettünk lelke is lehet körülöttünk, aki viszont segíteni szeretne, és így őt nem űzzük el.

napkeresztLakásunkat is érdemes levédeni, főleg ha gyertyát gyújtunk, mert az itt rekedt szellemek ilyenkor keresik a fénykapukat. Például rajzoljunk egy napkeresztet  a bejárati ajtónk fölé.   Erről és ehhez hasonló aura levédési technikákról írtunk korábbi cikkeinkben (Véd-elem, Pszichikai védelem).

Vigyázzunk a halloween-i ijesztő jelmezekkel és díszekkel, mert azokkal nemkívánatos entitásokat vonzhatunk magunkhoz. A pszichikai védelem ilyenkor is ajánlott. Ha őszi dekorációt szeretnénk, akkor tökökkel, őszi levelekkel, illatos száraz növényekkel, őszi bogyókkal, virágokkal, almákkal, szőlővel díszítsük lakásunkat.

- kelta KERESZTHalloween vagy Samhain napját a skótok „saven”-nek az írek „szo-in”-nak hívják, ami nyár végét jelent, és az ünnep október 31-ről november 1-re virradó éjszakát jelöli.

A keltáknál november 1. az év első napja. A legendák szerint ilyenkor a világ rendje kicsit eltolódik, az evilági és a túlvilági mezsgyék elvékonyodnak, így átjárhatóvá válnak. Kinyílnak a tündérdombok, és ezeken keresztül a szellemek átjöhetnek, de az élők is könnyebben beláthatnak vagy be is léphetnek a láthatatlan szellemi birodalmakba. Ilyenkor hatékonyabbak a mágikus szertartások.

- töklámpás kertA Saját szerettünk lelke is visszatérhet, erre az egy napra az otthonukba, így az a hagyomány maradt fenn, hogy ilyenkor gondoskodnunk kell róluk, pl. égve hagyjuk nekik a lámpákat és megterítünk nekik is az asztalnál. Majd másnap a szeretteinknek kitett ételt odaadhatjuk a rászoruló szegényeknek.

Viszont az ártó, nem jó szándékú szellemek is előjönnek ilyenkor, ezért tesznek ki ijesztő tökkápásokat (melyekbe egész éjjel égő gyertyát helyeznek) az ablakba, ajtóba, kertbe, hogy elijessze őket. Hasonló okokból öltenek magukra az emberek rémisztő jelmezeket, hogy elűzzék a démonokat. Az írek is házról házra jártak, és énekekkel, kántálással űzték el az ártó szellemeket, amiért cserébe vendégül látták őket a háziak. (Mostanában viszont csak csokit és pénzt kérnek a háziaktól, úgy hogy azt sem tudják, eredetileg miről szólt ez az ünnep. A „Trick or treat” kifejezés jelentése: „Csokit, vagy csalunk” a „treat” valóban csokoládé, vagy másfajta édesség, de a trick itt nem csalást jelent, hanem inkább valami gonoszságot, varázslást. Adj csokit, vagy valami gonoszságot teszünk, elvarázsolunk téged. Amerikában, aki nem ad csokit, annak a háza előtt álló fát, vagy autót összetekerik WC papírral)

tűzA nép számára ez az időszak a pihenést jelképezte, mert ekkor ért véget a betakarítás, amit mindig megünnepeltek. Egybegyűlt a család, és örömtüzeket gyújtottak. A tűz mellett kísértet históriákat mondtak, tarot kártyát vagy rúna követ vetettek, jósoltak, jövendöltek. Mivel ez volt az év legmágikusabb éjszakája, felhasználták az erőket spirituális célokra.

Halloween két jelentős szimbóluma az alma és a töklámpás. Az alma a termékenységet és az életet jelképezi, így Aphroditét, Vénuszt és Iduna Istennőket szimbolizálja. A gránátalma pedig az alvilággal hozható kapcsolatba, hiszen Perszephoné gránátalma magokat evett, és utána lett az alvilág istennője Hádész Birodalmában.

samhainA Samhain az eltávozott szeretteinkről való megemlékezés ünnepe, ezen a napon ápoljuk a kapcsolatot velük és a segítségüket is kérhetjük tőlük. Ez az elengedés és a megbocsájtás időszaka, ilyenkor az ember átgondolja mit tett ebben az évben jól vagy rosszul, ez a számvetés ideje, ebben az időszakban közelebb kerülünk lelkünkhöz, más emberekhez, és az élet legnagyobb misztériumához is.

A halottak napja az elhunytakról való megemlékezésről szól, nem arról hogy félnünk kellene a szellemektől. Leróhatjuk tiszteletünket az ősök előtt, és szeretteink előtt, akik már nincsenek köztünk, és visszahívhatjuk őket otthonunkba, azért, hogy még egyszer családunk részei legyenek.

- catrina azték halálistennőA dél-amerikaiak és a mexikóiak vidáman ünnepelnek, mert tudják, hogy a halál nem a vég, hanem valami újnak a kezdete, a szeretteik egy jobb világba távoznak.
Az azték kultúrában egész augusztusban ünnepelték az elhunytakat, kegyelettel adóztak Catrina-nak, a halál istennőjének, akit csontvázként jelenítettek meg, fején egy különleges fejdísszel, és sok virággal.
Amikor a katolikus hit megerősödött Dél-Amerikában, a halottak fesztiválja, halottak napjává változott és átkerült novemberre. Ilyenkor az emberek vidáman üdvözlik az elhunyt rokonaikat.

- mexikói halloweenLeróják tiszteletüket őseik előtt úgy, hogy meglátogatják sírjaikat, rendet raknak rajta, virágokat és fákat ültetnek, valamint adományokat hagynak a síroknál. Felveszik néhai szeretteik ruháit, koponyát vagy csontvázat festenek arcukra, és jelmezeket viselnek. Otthonukban oltárokat készítenek szeretteik iránti tiszteletből, és ráhelyeznek minden olyan ételt és italt, amit az elhunyt szeretett (édességet, speciálisan erre készített kenyeret), tesznek az oltárra még körömvirágot, mindezt azért, hogy odavonzzák, azon családtagjaik lelkét, akik már átkeltek.
A körömvirágról az a legenda terjedt el, hogy vonzza a szellemeket, ezért a halottak napján ez egy fontos szerepet betöltő növény.

A halloween megünneplésének egyik népszerű formája, amikor csontvázzá maszkírozzák magukat (művészi sminkkel, álarcokkal). A virágokkal, élénk színekkel, és művész grafikával kiemelt csontvázszerű megjelenés drámai hangulatot teremt, amely mára a halottak napjának jelentős szimbóluma lett. Ennek alapjául azok a cukorból készült koponyák szolgáltak, amiket a halottaknak készítettek az oltárra felajánlásként.

Védelmet nyújtó ásványok

fluoritCitrin: Auravédelmező kő. Hatékonyan tisztít és regenerál.
Borostyán: Az életerő köve. (Nem kristály, hanem fagyanta, mely megszilárdult és megkövült.) Erőteljes gyógyító és tisztító hatású. A negatív energiákat átalakítja pozitív erőkké, amelyek serkentik a szervezet öngyógyító hatását. Összekapcsol a magasabb spirituális világgal.
Fluorit: Erős védelmező kő. Tisztítja és stabilizálja az aurát. Fejleszti a fizikai és a szellemi összerendezettséget.
Gagát: Talizmán kő. (Nem igazi ásvány, megkövült fából képződött.) Elvonja a negatív energiákat, csillapítja a félelmeket.
Hegyikristály: A leghatékonyabb gyógyító kő. Véd a sugárzás ellen, a belső energiát a lehető legmagasabb szintre emeli. Tisztítja és erősíti a szerveket és a lelket.

malachitKiasztolit (keresztkő): Az erőteljes védelem köve. A rosszindulat és az átok távoltartására használatos. Szétoszlatja a negatív gondolatokat, kaput nyit a rejtélyek világába. Segíti a halál utáni átmenetet.
Labradorit: Az ezoterikus tudás köve. Fényhozó kő. Erős védelmező, erősíti a tudatot, megelőzi az energiaszivárgást, megvéd a negatív energiákkal szemben.
Malachit: Erős védelmező kő.
Obszidián: A védelem köve. Olyan erős védelmet nyújt, mint a páncél. Rendkívül gyorsan és nagy erővel fejti ki hatásait, óvatosan kell vele bánni. Blokkolja a geopatikus stresszt. Elnyeli a negatív spirituális hatásokat.

tűzachátSardónix minden típusa védelmet biztosít annak, aki viseli. A fekete sardónix egyik tulajdonsága, hogy megköti a negatív energiákat, a barna leföldel minket, a színtelen megtisztítja az aurát, a vörösnek pedig serkentő hatása van.
Tigrisszem: Az erő köve. Talizmánkő, védőkő.
Turmalin: Sámánkő. Szorosan kapcsolódik a tündérvilág energiáihoz. Megtisztítja és kiegyensúlyozza a csakrákat és az aurát, védőburkot képez a test körül.
Türkiz: Talizmánkristály. Gyógyító-, védő-, tisztító kő.  Segíti a kommunikációt a fizikai és a spirituális világ között.

Tűzachát: Erős védelmező kő. Védőpajzsot épít a test köré, visszafordítja az ártó szándékot, még a saját magunkét is.

forrás:
– Száraz György – Boldognapot.hu