pohár_01Hogyan érzed magad a bőrödben? Milyennek látod a körülötted lévő világot? Működnek az emberi kapcsolataid? Jóban vagy magaddal? Vagy esetleg utálsz magad körül mindent és mindenkit, soha semmi nem sikerül, és különben is, hagyjalak békén én is?

Most dőlj hátra, és adj nekem 5 percet. Ugyanis van egy jó hírem. Az, hogy hogyan érzed magad a mindennapokban, hogyan kezeled a nehézségeidet, csak Rajtad múlik.

A gondolataink teremtő ereje végtelen. Csak a te döntésed, hogy a jövődet borús színekkel sötétre fested az elmédben, vagy képes vagy arra, ami a sikeres emberek jellemzője, hogy már a gondolataidban azt gyakorlod, azt játszod le magadban állandóan, hogyan sikerül minden, amit csak elképzeltél. Tehát vannak, akik a sikerre, és vannak olyanok, akik a kudarcra tréningezik magukat folyamatosan, minden pillanatban. A lényeg tehát, hogy az történik meg, csak az valósulhat meg az életedben, amire a figyelem-energiádat összpontosítod. Spirituális megközelítésben ez a programozás.

pohár_03Igen, ez a pozitív gondolkodás, és tudom, már a könyöködön jön ki, de még soha senki nem mondta el neked, hogyan is kell ezt csinálni. Ezért most figyelj nagyon!

Azt, hogy hogyan gondolunk egy adott helyzetre, elképzelésünkre, tervünkre, azt az élet-tapasztalataink, korlátozó hiedelmeink, ún. kereteink határozzák meg. Ezek lehetnek gyermekkori tapasztalatok, a szülőktől átvett minták, iskolai és munkahelyi tapasztalatok. Korlátozó hiedelem lehet szólás vagy közmondás is (pl. „Nehéz az élet!” „A baj nem jár egyedül!”) illetve egy rögzült negatív állítás, ami korlátoz minket a fejlődésben (pl. „Én úgysem tudok lefogyni!” „Én a matekot úgysem tudom megtanulni!” „Nekem nincs nyelvérzékem!”). A pszichológia átkeretezésnek hívja azt a folyamatot, amikor tudatosan átrendezzük, átformáljuk vagy újraértelmezzük az eddigi kereteinket, így megváltoztatjuk az adott szituációhoz való viszonyunkat.

pohár_04A kereteinket általában úgy értelmezzük, hogy azok negatívak vagy pozitívak a számunkra, illetve kontrollálhatjuk azokat, vagy nem. Leegyszerűsítve átkeretezés alatt azt értjük, hogy az elképzelt jövő megformálásánál a tapasztalataink egy részét átértelmezzük. Ez olyan, mintha nézőpontot váltanánk, vagy egy képnek kicserélnénk a keretét azért, hogy azt szebbnek lássuk. Így mérsékeljük a minket érő negatív befolyást. Olyan, mintha egy másik szögből látnánk ugyanazt az eseményt, olyan mintha más valaki cipőjébe bújnánk, vagy más szemével néznénk rá ugyanarra a dologra. Addig nézzük a szituációt innen-onnan, amíg egy számunkra pozitív nézőpontot találunk. Az átkeretezéssel képesek vagyunk egy teljesen új perspektívát találni magunknak és így lehetségessé válnak olyan helyzetek is, amelyek lehetetlennek tűntek elsőre. Az átkeretezés azonban nem arról szól, hogy azt gondoljuk, soha nem lesznek nehézségeink. Ezzel szemben több és újabb lehetőségeket fedezhetünk fel, hogy szembenézzünk aktuális problémáinkkal, és gyorsabb, egyszerűbb megoldásokat találjunk azokra.

pohár_05Hétköznapi megközelítésben az a kérdés, hogy tudod-e tudatosan pozitív oldalról (is) látni azokat a helyzeteket, amiket az ÉLET eléd hoz. Ezekre, a téged érintő helyzetekre milyen reakciót adsz? Olyat, amelyik előrevisz, és emel téged, emeli a lelkedet, vagy olyat, ami hátráltat és csak lehúz?

Először mindannyian ösztönreakciót adunk, ami vagy megoldja ezt a helyzetet, vagy nem. Azt, hogy te hogyan reagáltál, úgy döntheted el, hogy megnézed, jól érzed-e magad a reakciódtól, vagy rosszul. Tehát vagy feltölt energiával az érzés és pozitívan látod tőle az életedet, vagy energetikailag lehúz, és úgy érzed, az egész világ összefogott ellened.

Az izgalmas kérdés az, hogy ha negatív hatással van az érzéseidre ez az elsődleges ösztön- reakciód, akkor megállsz-e itt, vagy ezt észreveszed és tudatosan elkezdesz tenni ellene, és más nézőpontokat is keresni. És vajon ha a megtalált új szempontból nézel rá a helyzetedre, akkor az számodra jobb érzés-e vagy sem?

pohár_06Ez azért is fontos, mert ha pozitív érzéseid vannak és önmagad középpontjában vagy, akkor jobban mennek a dolgaid, és sikeresebb leszel. Azonban ha a negatív érzéseket hagyod eluralkodni magadon, akkor szép lassan kizökkensz az lelki egyensúlyodból és beleszállsz egy negatív spirálba, amiben majd tehetetlenül vergődsz. Ebből bizony nehéz kikeveredni, ezért jobb, ha mielőbb változtatsz a negatív érzéseiden. Ezért vizsgáld addig a helyzetedet, amíg rátalálsz egy jó megoldásra.

Ehhez persze előbb szükséges, hogy átkeretezzed a gondolataidat, és tudatosan megváltoztasd a nézőpontodat egy számodra sokkal előnyösebbre. Ezt azért fontos meglépni, mert segít meglátni a helyzetben a lehetőséget, amelyből megszületik a problémára az a bizonyos jó megoldás! Ehhez persze segítséget nyújthat egy külső „szem” is, aki könnyebben talál neked új nézőpontokat, ha szükségesnek érzed.

Így ha az átkeretezést megengeded magadnak, akkor egy óriási lépést teszel az aktuálisan (MÉG) negatívnak látszó helyzeted megoldása felé!

És most hogyan érzed magad? Félig megtöltötted már a poharad…?