ego_01Mint világunkban minden, az egó is duális, kétpólusú fogalom; létezik pozitív és negatív arca is.

Csak két fogalom egypólusú, azaz nem megosztott: a Teremtő és a Szeretet. Mindkettő csak pozitív tartalommal bír.

De mit is jelent pontosan az egó? Latin szó, jelentése ÉN. Jelenti mindazt, ahogyan látjuk magunkat a világban, a környezetünkben, jelenti a vágyainkat, örömeinket, szorongásainkat, félelmeinket, tehát mindazt, ahogyan a fizikai világot érzékeljük, és ahogyan reagálunk rá érzelmi, testi és gondolati síkon.

Az egó megléte szükséges a fizikai lét mindennapjaiban, hiszen hajtómotorja az önvédelemnek és az egyén, illetve a köz fejlődésének testi, szellemi és lelki szinten is. Pozitív aspektusai az önbecsülés, önbizalom, saját magunk szeretete, saját érdekeink képviselete. Ha ezeket nem tudja érvényesíteni az ember, akkor bizony problémákkal szembesülhet folyamatosan. Az illető nem tud kiteljesedni és az alulfejlett egója következtében annyira sérülhet az énképe, hogy eluralkodhat rajta a szorongás és a depresszió. Végül a következmény nem csak pszichés, hanem testi betegség is lehet.

ego_03A saját belső egyensúlyunk megtartásához azonban folyamatosan és objektívan kell vizsgálnunk egónkat, mert ha az szélsőségessé válik, és törekvései mások ellen, mások elnyomására, legyőzésére irányulnak, az már aggályos. Addig egészségesek az egó elvárásai, ameddig építő jellegűek, és nem csak a  „tulajdonosára” koncentrál, hanem emellett felismeri a kisebb és tágabb közösségek érdekeit is, amelyekhez tartozik, és ezekért tesz is.
Az egó az egyén saját érdekein túl képes közösségi célokért is munkálkodni, ami pozitív változásokat eredményezhet.

Szerintem ebben az esetben is nagyon fontos, hogy az egó kiterjesztése, maga az ember, egyenrangú félként, partnerként kezeljen mindenki mást, és velük együttműködve dolgozzon a haladásért, fejlődésért…