… gyógyító hatással van a lélekre

“A művészi érzékelés, egy csendes magába mélyedő természettel párosulva, a legjobb előfeltétele a szellemi képességek kifejlesztésének. Ez az érzékelés ugyanis áthatol a dolgok felszínén, s ezáltal a titkukig ér.”
/Rudolf Steiner/

kreativ_01A művészi alkotás egy varázslat, mellyel a fantáziánk őszintén és tisztán megnyilatkozik belső tisztaságunkról. Teremtő hatalom lakozik a szívünkben, amit a kezünk által képesek vagyunk kifejezni. Kreativitásunkat kiélhetjük bármilyen alkotási formában: rajzolhatunk, írhatunk verseket, varrhatunk, táncolhatunk, csinosíthatjuk a lakásunkat, kertészkedhetünk, vagy fotózhatunk. A lényeg, hogy életünkben részt kapjon az alkotó énünk is. Fordítsunk erre is időt és energiát, hogy lelkünk is szárnyalhasson, kiszabadulhasson a mindennapok problémái közül. Engedjük meg magunknak, hogy a vágyaink irányítsák alkotási kedvünket, melyen érződik majd a szándékunk és az érzelmeink. Hagyjuk kibontakozni kreatív, művészi erőnket, nem baj, ha a végeredmény nem tökéletes. A varázslat magában az alkotás folyamatában rejlik. Amikor a szívünkből alkotunk és élvezzük, amit csinálunk, akkor a végeredmény örömmel fog eltölteni minket. A hobbink lehet kellemes időtöltés, de később még pénzt is kereshetünk vele, csak arra figyeljünk, hogy ne ez legyen a cél, mert a görcsös akarás megfojtaná a kreativitást, melynek lételeme a szabadon szárnyalás. Ha elbizonytalanodunk, hogy van-e értelme ennek az ösztönös önkifejezésnek, akkor figyeljük meg a gyerekeket milyen természetesen viselkednek, milyen találékonyan játszanak, főleg ha nem szorítják őket szigorú szabályok közé. A bennünk megbújó gyermeki én, vágyik a figyelemre, hogy kifejezhesse magát. Érezzük hát jól magunkat!

kreativ_02„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.”
/Pablo Picasso/

A stressz és a félelmeink elhatalmasodnak fölöttünk, ebben a felgyorsult világban, s hogy ezt csökkentsük, lassítsunk egy kicsit és fordítsunk egy kis időt kikapcsolódásra, ennek egyik lélekgyógyító formája a kreatív alkotás, mely megnyugtat, feloldja a feszültséget és segít jobban megismerni önmagunkat. Alkotás közben felszabadul a kreatív energiánk, mely életerővel tölt fel bennünket.
Az alkotásban tudattalan vágyaink kelnek életre, ennek segítségével kifejezhetjük, gondolatainkat, érzelmeinket, és kapcsolatunkat a világgal és a körülöttünk élőkkel. Az alkotás az alkotóban, és a szemlélőben is képes feloldani a feszültséget, ebben rejlik a gyógyító ereje. Mert amíg a művet figyeljük, tejesen a jelenben létezünk, elterelődik a figyelmünk a problémáinkról, felszabadulnak bennünk az érzelmek, amelyek vagy nyugalmat, vagy szenvedélyt sugároznak. Katarzist élünk át, vagyis érzelmileg megkönnyebbülünk, megtisztulunk.

kreativ_03Mivel sorozatos gondok érnek bennünket, így életünket áthatja a félelem, és a feszültségek elfojtása, ami betegséget okoz, viszont a művészet képes a feszültségek oldására, meg tud nyugtatni minket, és segít nevén nevezni a félelmünket (mely a félelem orvossága). Ez a néven nevezés jelenhet meg az alkotásban, mert így sokkal könnyebb kifejezni az érzéseket a non-verbális kommunikáció miatt (amit nem vagyunk képesek kimondani, azt kifejezhetjük az alkotásunk által). Segít észrevenni az eltitkolt valódi érzelmeinket (amikor már nem tagadjuk le magunk előtt a dolgokat). Maga az alkotás felszabadító, örömteli érzés, a kreativitás fejleszti a pozitív gondolatok kialakítását is.

kreativ_04„A művészet idézi fel a misztériumot, amely nélkül nem létezne a világ.”
/René Francois Ghislain/

Spirituális szempontból is nagy jelentősége van a kreatív alkotásnak, mert ezáltal, személyes szimbólumokat hozzunk a felszínre, mivel az alkotás képekben, szimbólumokban fejeződik ki. Szavak nélküli nyelv ez, az érzékek nyelve, az átérzett tapasztalat kifejezésmódja. A kreativitás rajtunk átáramló transzcendens energia, amely ha szabadon áramolhat bennünk, akkor nem érzünk semmilyen feszültséget, harmóniába kerülünk önmagunkkal. Ha ellenállunk, akkor elbizonytalanodunk. Minden embernek megvan a maga módszere arra, hogy a kreativitását eltorlaszolja (evéssel is gátolhatjuk az energiaáramlást, vagy itallal, vagy kábítószerrel, vagy sokan a munka rabjai).
A kreativitás hozzátartozik az életünk természetes rendjéhez. Az életenergia tiszta alkotóenergia. Az én-kifejezés teremtő erejét jeleníti meg.

279296__palette-brush-paint_p“…A művészetben az abszolút szabadságból áll elő a legmagasabb rendű egység és törvényszerűség, s jóval közvetlenebbül felismerhetjük benne önnön szellemünk csodáját…”
/Friedrich W.J. Schelling/

Személyiségünket is formálja, mert az elkészített alkotás erősíti az önbizalmunkat. Amikor megmutatjuk az alkotásunkat másoknak, azzal felvállaljuk saját magunkat és ez sok visszahúzódó személynek, nagy előrelépést jelenthet. Az alkotóképesség fejlődéséhez, vagy fejlesztéséhez nyitottságra van szükség. A kreativitás tehát segít a belső harmónia elérésében, csökkenti a feszültséget és a negatív érzelmeket, megnyugtat, és segít a negatív érzelmeinket (indulatunk, bánatunk, haragunk, csalódásunk) feldolgozni. Az alkotás türelmet és elmélyülést igényel, fejleszti a kitartást és a koncentrációt. Helyreállítja a testi- lelki egyensúlyt.

“A valódi művészet olyasvalamit jelent, ami segít meditatívvá válnod”
/Osho/

forrás: Művészet terápia