tak_01Extrém bőrallergiáim rákényszerítettek háztartásunk teljes tisztítórészlegének az átalakítására. Így ezt a cikket tiszta szívemből ajánlom ekcémásoknak és egyéb más bőrallergiákban szenvedőknek, és természetesen mindenkinek!

Bőrünknek nagyon sok ellensége van. Nem szereti a szmogot, a port, a klóros vizet, a túlzásba vitt napozást, a rengeteg kémiai anyagot, amivel bekenjünk magunkat, a nem szellőző ruházatot és a sort még sorolhatnám sokáig. Bizonyos káros ártalmaktól nem tudjuk megvédeni a bőrünket, viszont jó néhánytól igen.

Az allergia, mint a többi betegség általában, szintén lelki eredetű. Képzeljünk el egy poharat, amit születésünk óta telítgetünk fájdalmakkal, meg nem élt vágyakkal, eltemetett problémákkal és egyéb hasonló dolgokkal. Azonban egy nap ez a pohár megtelik, és már nem fér bele több. Innentől a legkisebb negatív élmény is megjelenik a bőrön apró piros pontként (legalábbis nálam), majd a negatív események hatására egyre nagyobb, duzzadtabb, hol fájó, hol viszkető folttá válik. Ez a lelki háttér.

tak_03Azonban a testi háttér pontosan ugyanilyen, csak ott a poharunk a fizikai szennyeződésekkel telik meg. Így nincs más hátra, meg kell vizsgálnunk a poharunk tartalmát! Kezdjük a saját háztartásunkban!

Mosószerek:
Ez szinte a legfontosabb! Nagyon sokan nem tudják, de a bőrünkön keresztül is lélegzünk, nem csak az orrunkon és a szánkon át! A másik nagyon fontos dolog, hogy minden ember izzad, csak különböző mértékben. A ruhánk az izzadást magába szívja, de mivel a bőrünk folyamatosan lélegzik, ezért a ruhában található mosószer és izzadás keverékét is magába szívja. Extrém bőrallergiásoknak nagyon fontos azt is megnézniük, hogy színes ruházatuk természetes színezékkel lett kezelve (pl. indigó, henna…) vagy kémiai úton (anilin származékok) előállítottal.

tak_04Mosószerek: mosódió, mosószóda (szódabikarbóna), hihetetlenül jó fertőtlenítőszerek. A mosószóda egyetlenegy kémiai elemből tevődik össze, míg a mosóporok 23-24 alkotórészből tevődnek össze, melyeknek nagy része ártalmas az emberi szervezetre. A különbség csak annyi, hogy valakinél bőrproblémaként, míg valakinél egyéb betegség formájában jelentkezhet.
Fehérítő: citromsav, nátrium-perkarbonát.
Folteltávolító: narancsolaj, nátrium-perkarbonát.
Öblítő: 1 dl 10 %-os ecet, csak ez az egy fajta, ami természetes úton előállítható. A 10 % feletti már szintetikus ecetsav hígításából előállított ecet Ahogyan szárad a ruha, az ecet úgy párolog el belőle, és a megszáradt ruha teljesen illatmentes lesz. Egyébként érdemes lenne utána nézni, ki miért nem bírja a szagát. Én például nem bírtam elviselni egészen addig, amíg fel nem vettem az első ecetes-öblítős ruhámat. A bőröm beleszeretett már az első pillanatban, így én is. Még a gyapjú és egyéb delikát dolgokat is ecettel öblítem.

tak_05Takarítás:
Portörlés és ablakmosás: ecetes víz, azaz ½ dl ecet 10-15 liter vízhez. Így lesz egy enyhe antisztatikus hatása, azaz a port tovább távol tartja, másrészt zsíroldó hatása is van.
Bútorápolás: méhviasz. Lehet, hogy ki fogtok nevetni, de az egyik nagynevű olasz divatház cipő osztályának a vezetője azt mesélte, hogy ők a bőrcipőiket természetes alapanyagú zsíros krémmel kenik és nem cipőpasztával. Mi itthon kipróbáltuk, és működik.
Márvány és egyéb természetes kövekből készített felületek: denaturált szesz.
Vízkő és zsíroldás: ecet, citromsav, só, coca-cola a foszforsav tartalma miatt, trisó.
Penész eltávolítás: ecet és grapefruit mag oldat, baktérium és vírusölő hatású, gyógyszertárban kapható.

tak_06Kedves Olvasó, gondold végig, hogy a tüdőddel mennyi káros anyagot lélegzel be, a bőrödön keresztül mennyi vegyi anyag szívódik fel, amely ráadásul a belső kiválasztású szervek munkáját is feleslegesen terhelik.

Gondold végig azt is kedves Olvasó, hogy a rengeteg vegyi anyag nem csak neked árt, hanem a Földnek is, hiszen őt is mérgezed ezáltal. Egyrészt minden bekerül a csatornákba, így az ökológiai körforgásba. Sőt, a vegyi permetek szennyezik a levegőt is.

Legvégül, de nem utolsó sorban, ezek mind-mind pénztárca kímélő praktikák!

Boldog új életet!