„…Az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Hogy egész embert mozgat, nemcsak egy-egy részét. Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel eztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét…”
Kodály Zoltán

saman-5A jóléthez és a gyógyuláshoz szükségünk van a zene erejére, és csodálatos frekvenciájára, ami léleknyugtató hatással van ránk. Ezért énekeljünk, hallgassunk zenét, vagy ha tudunk, akkor játszunk hangszeren.

Bizonyos törzsi népeknél a sámánok tudják, hogy az éneklés gyógyít, így ha valaki beteg lesz, és a sámánt arra kéri, hogy gyógyítsa meg akkor a sámán a különböző gyógymódok mellett az is tanácsolja, hogy énekeljen a gyógyulni vágyó. Éneklés közben olyan folyamatok indulnak be a szervezetben, amik elősegítik a gyógyulást: a légzés teljessége és ritmusa, a száj és állkapocs kinyitása és a lélek teljes, kreatív kitárulkozása. Amikor valamilyen hangszeren játszunk átéléssel, akkor olyan lelki mélységekbe juthatunk el, ahol felszabadulnak az érzések, érzelmek és oldódnak bennünk a gátak lelki görcsök. Ha teljes odafigyeléssel hallgatjuk a kedvenc dalunk, az is regeneráló hatással tud lenni ránk. A zene életünk szerves része régen munka közben a szántóföldeken mindig énekeltek. Az évek alatt összegyűlt érzelmi lelki gátakat, amik akadályoznak minket a boldog felszabadultságban oldani lehet énekléssel, zenéléssel. Ha nem tudunk énekelni, akkor dúdoljunk, vagy csak fütyörésszünk. Engedjük szabadjára a bennünk élő önfeledt, vidám gyereket, és segítségével fedezzük fel újra a zene örömét!

hang_02A gyógyító dalokat több spirituálisan fejlett nép is használta, az indián törzsek, a tibeti lámák is alkalmazták. Az éneklés már önmagában is megnyugtat és felszabadítja az érzelmeket. A gyógyító dal azonban ennél többre is képes: megnyitja a spirituális ösvényeket, és a testünkbe férkőzött negatív érzelmi lenyomatoktól is megszabadít. Ha mantrákat éneklünk, az is gyógyítja testünk, lelkünk, sőt még a környezetünket is, legismertebb mantra az: om mani padme hum, ami a szeretet és az együttérzés dala.

Az anya is énekel a gyerekének elalváskor, ha sír vagy szomorú, mert a hangoknak olyan megnyugtató frekvenciája dallama van, ami képes örömet, megnyugvást hozni a léleknek. Biztos van olyan, aki a zuhany alatt énekel, ami felszabadító érzés, duplán is, mert a meleg víz is nyugtat és tisztit minket mentálisan és testileg is az ének pedig boldoggá teszi a lelket. Ha valaki szívből énekel, azon látszik, hogy élvezi, átszellemül az arca, sugárzik az örömtől, mintha nem is ebben a dimenzióban lenne, hanem egy angyali síkon. A zene képes felemelni egy magasabb tudatszintre, ahol megtisztulhatunk a fájdalmaidtól. A madarak, delfinek és a bálnák is éneke is nyugtató és életörömöt áraszt a világra.

hang_03A szolmizációs hangok megfelelnek a csakráknak (a „dó” hang például a gyökércsakra hangja), így egy-egy hang a neki megfelelő csakra hullámhosszán rezeg, tisztítja és gyógyítja is azt. Az indiaiak minden egyes csakrához egy szót kapcsolnak, és ha ezeket a szavakat hosszan elnyújtva ejtjük ki, akkor tisztulnak a csakrák ezek a hangok a következők: (a gyökércsakrától haladunk felfelé) LAM, VAM, RAM, YAM, HAM, OM, AUM.

hang_04„A zene segít önmagunk megismerésében és az önkifejezésben. A közös zenélés vagy zenehallgatás még inkább felszínre hoz olyan élményeket, melyeket szavakkal nehéz, vagy egyáltalán nem lehet megfogalmazni.”
Szkotniczky Péter, zeneterapeuta

A Hangfürdő egy olyan zenei utazás, amikor harmonikus csengő bongó tálak, gongok és más egzotikus hangszerek összhangzásából egy kis ihlettel olyan biztonságos tér jön létre, amiben mindenki megnyílik önmaga előtt és találkozhat saját valódi rezgésével, tudatosságával. A hangszerek mélyebb tudatállapotba segítik a hallgatót, hogy felülemelkedhessen a hétköznapi gondolat kavalkádján, és elhagyva az elme irányítását a szív terébe helyezkedhessen.
Lazítás, pihenés, elengedés, ringatózás, regeneráció, gyógyulás, befogadás, feltöltődés, egyensúly. Ezek a fogalmak írják le leginkább a folyamatot. Mindez élvezetes élményként, könnyedén történik, csak el kell menni és választott legkényelmesebb pozícióban (ülve vagy fekve lazulni) hallgatni és beengedni minden érzékszervünkön keresztül a hangokat.

hang_06Ekkor beindulnak a saját öngyógyító mechanizmusok, amik pontosan a megfelelő sorrendben segítenek elengedni, harmonizálni, begyógyítani a sebeket, elengedni a félelmeket, szorongásokat. A hangok könnyedén és szelíden lehámozzák a falakat, melyek elkülönítenek az egységtől, segítenek megkönnyebbülni a testi, szellemi és érzelmi salakanyagoktól. Helyükre pedig beépülhet, kiterjedhet az illető saját szeretetesszenciája, hogy egyre inkább önmaga lehessen, megnövekedett önbizalommal, stabilitással, és ősbizalommal. Nincs két hasonló hangzás, hiszen mindig a résztvevőkkel közös rezonancia jön létre és mindig az aktuális energiák segítségével pont az történik mindenkiben, amire neki éppen szüksége van. Egy-egy ilyen hangfürdőn az érzelmek úgy is oldódhatnak bennünk, hogy hirtelen sírva fakadunk, vagy nevetünk, ilyenkor hagyjuk, hogy kioldódjon belőlünk az az érzelem ne fojtsuk el.

hang_07A Hangtálakat kifejezetten gyógyítás céljából is lehet használni, a hangtálaknak nyugtató hatásuk van, ellazítják a görcsöket, és ha a hangtálat a csakrák fölött szólaltatjuk meg, akkor tisztítja azt. A nagyobb gongok képesek tisztítani az aurát is.

Ajándékozzuk meg magunk és lelkünk néha egy-egy ilyen harmonikus zenei élménnyel és hallgassuk meg a gongok és hangtálak varázslatos hangját. Ebben a rohanó világban kell egy kis elvonulás a béke szigetére.

Kellemes pihenést kívánok hozzá!

Forrás: Kristályhang