…mint szerelmi szimbólumok

A Druidák tisztelték a természeti elemeket, mint a Nap, a Hold és a csillagok.

Stonehenge4A Nap: hatalom, isteniség, ragyogás, bölcsesség, felvilágosultság, férfi/apa szimbóluma. A kozmikus értelem és az igazság egyetemes szimbóluma. A hold párjaként az élet, a halál és az újjászületés jelképe.
A Hold: női princípium, titokzatosság, a folytonos megújulás, belső tudás, az anyaság, a szaporodás, növekedés, gazdagodás szimbóluma. A telihold a megvilágosodást, nőies vonzerőt jelképezi.
A Csillag: általánosságban az igazság, a remény és a fensőbbség jelképe. Az istenség jelenlétét, az örökkévalóságot, a halhatatlanságot fejezi ki. Szerencsehozó motívumként is használják.

moon-womanA Hold a Föld körül keringő mellékbolygó. Az éjszaka mellékbolygója, a szépséget és a fényt jelképezi a sötét végtelenben. Egyes hagyományok szerint a Nap párja, de mivel a Hold fénye csupán a Nap fényének visszatükröződése, a függőség kifejezője. A Hold általában a nőiességet képviseli. Hozzárendelték a vizet, az égtájak közül északot, az évszakok közül a telet.

A buddhizmusban a béke, a tisztaság szimbóluma, az újhold és a telihold a szellemi képességnek kedvező időszak, a druidák és más ősi népek, ekkorra időzítették a szertartásaikat. A Tarot-ban a császárnő kártyáját képviseli. A festészetben a kínai és a japán költészetben a vízen tükröződő telihold a világgal tökéletes harmóniát kialakító emberi tudat. Míg Japánban a férfi, Kínában a nő elem, a jin lényege: passzív átalakuló és láthatatlan. Egy legenda szerint a halhatatlanság elixírjét a holdbéli nyúl készíti mozsártörőben.

hold__08Általában női istenségek személyesítik meg: Artemisz, Diana, Szeléné, Luna.

Az alkímiában és az asztrológiában az ezüst tartozik hozzá. Napja a hétfő, kora a gyermekkor. Állatai a hidegséget, nedvességet kifejező állatok: kígyó, béka, sárkány, az éjszakai állatok közül a bagoly, és termékenységre utaló állatok: a nyúl és a tehén. A Hold a viselkedésmód képviselője, gondoljunk csak bele hogyan hat ránk például a telihold ereje, olyankor izgatottabbak, ingerlékenyebbek vagyunk.

A Claddagh gyűrű

hold_03A Claddagh gyűrű egy régi és sokatmondó ékszer. Három szimbólum is van rajta, ami érdekessé és a mély érzések kifejezőjévé teszi. Ír eljegyzési gyűrűnek is nevezik. Gyakran smaragd kristályszívet illesztenek a gyűrűbe, mert a smaragd az egyik legerősebb szívcsakrát töltő kő a rózsakvarc mellett.
A Claddagh gyűrű egy Claddagh nevű ír halászfaluról kapta a nevét. Ebben a faluban készítették először és innen terjedt el. Úgynevezett „fede” típusú gyűrű, vagyis kezek hűségben és hitben összekapcsolódva.
Ezeket a gyűrűtípusokat már a római korban is készítették, mivel az összekapcsolódó, ölelő kezek a fogadalomtétel szimbólumai. Később a középkorban és a reneszánsz idején eljegyzési, házassági gyűrűként használták.
Ugyanez a helyzet a Claddagh gyűrűvel is. Manapság viszont már az ír identitástudat egyik fontos jelképévé nőtte ki magát.

Szép legenda is kapcsolódik a gyűrű készítésének eredetéhez: Claddaghból származó Richard Joyce az 1700-as évek elején Nyugat-Indiába hajózott, ahol elfogták és eladták rabszolgának egy mór ötvös mesternek. Hosszú rabszolgasága alatt kitanulta az ötvösséget és ekkor készítette el a gyűrűt, ugyanis menyasszonya várta otthon. A gyűrűvel fejezte ki hűségét, szerelmét. A történet happy enddel zárul, mert miután kiszabadult a fogságból hazatért, elvette feleségül menyasszonyát, aki hűen megvárta. Az ötvösmesterséget pedig folytatta.

ringA Claddagh gyűrű 3 szimbóluma:

Középen egy szívet ábrázol, amit körülölel két kéz és a tetején egy korona látható. A szív a szerelmet, a kezek a barátságot, a korona pedig az egymáshoz vagy az uralkodóhoz való hűséget fejezi ki.

Nem csak jegygyűrűként, hanem a barátság kifejezéseként is szokták használni, ajándékozni. Például anyák lányaiknak is szokták adni.

Négyféleképpen lehet viselni, ami mást és mást árul el a viselőjéről:

claddagh-ring-collage– jobb kézen a szív alsó csúcsa az ujjak felé néz: a viselője szingli, nyitott a kapcsolatokra.
– jobb kézen a szív alsó csúcsa a csukló felé néz: a viselője kapcsolatban van valakivel, foglalt.
– bal kézen a szív alsó csúcsa az ujjak felé néz: a viselőjét eljegyezték.
– bal kézen a szív alsó csúcsa a csukló felé néz: a viselője házas.

Ha csak a 3 jelképet és jelentésüket nézzük, a hosszú párkapcsolat és házasság alappilléreit ismerhetjük fel a Claddagh gyűrűben. Vagyis egy olyan kapcsolat férfi és nő között, amiben kölcsönös szeretet (szerelem) és hűség van és egyben barátként is tudnak tekinteni egymásra. Ez igazán erős kötelék és biztonságos alap.

A Kelta Hold amulett

kelta holdPárkapcsolat, áldás.
A kelták a természet női aspektusát, a fehér hold istennőjében látták megtestesülni. A mágia a varázslat úrnője, az ősi nőiesség szimbóluma. A holdsarló a kelta női isten jele, uralkodik a nők és a férfiak kapcsolatán. A rajta lévő Ötágú csillag (felfelé mutató pentagramma) jelképezi magát az embert (kitárt végtagokkal), valamint a test, lélek szellem egységét. A hatalom, az erő, és a fehér mágus jele, elűzi az ártó szellemet, visszafordítja az átkokat. A négy őselemet (tűz, víz, föld, levegő), és a szellemet ábrázolja. A hold amulett, sorsszerűen avatkozik be viselőjének életébe, határtalan szeretetet és áldást sugároz a párkapcsolatra.

Claddagh amulett

claddagh amulettÖrök barátság, szerelem.
A Claddagh motívum az emberi kapcsolatok tisztázása és a szeretet örök jelképe. A szív a szeretetet vagy a szerelmet szimbolizálja. A szívet körülölelő kezek a barátságot jelképezik. A korona pedig a hűség metaforája. Mottója: “Szerelem és barátság uralkodjon mind felett.” Nem csak szerelmünk, hanem barátságunk és hűségünk jeleként, legjobb barátunknak is ajándékozhatjuk. Magunknak sohase vásároljuk meg, hagyományosan csakis ajándékba adható vagy kapható.

forrás: Lélekfogadó, mágikus szimbólumok