sárk_01“- A Sárkány? – firtatta Arthur elfúló lélegzettel. – Hol van?
– Mindenütt – mutatott körbe Merlin. – Minden ő.
A fák kérge a pikkelyei, a szél az üvöltése,
teste a föld; kettéágazó, rettenetes nyelve úgy csap le ellenségeire, akár…
Kékesen ragyogó villám cikázott át a sötétségen.
– Ez az! Akár a villám! – fejezte be a varázsló.
– A Sárkány a Föld, és neked követned kell parancsait.”
(Martin Clark Ashton: Excalibur)

A mitológiákban és a mesékben a sárkányok a negatív szereplők, a mágia és a szimbólumok világában viszont épp ellenkezőleg: ők képviselik a Bölcsességet és a Védelmet. Nézzük meg, mit értett Merlin az Arthurnak mondott szavai mögött.

sárk_02A druidák hatalmas spirituális tudással rendelkeztek, ismerték a természetet, és úgy tekintettek rá, mint élő dologra. Harmóniában éltek a természettel, tudták, hogy a megnyilvánult világot őselemek (tűz, víz, föld, levegő), és elementálok alkotják. A földenergiát kígyóként ábrázolták, ennek kozmikus megfelelője a szárnyas kígyó, vagyis a sárkány. Minden mágikus idéző szöveg alapja az Alkotás Szava. A világot alvó sárkányként képzelték el, aki az elmondott Alkotás Szavának hatására megálmodja a mágus által kért dolgokat. Az Univerzumot álmodó lény, a hindu elképzelésnek is megfelel, valószínű azért, mert egy közös eredetre vezethető vissza. Szintén rokon elképzelés, az ötödik elem, a hinduk szerint az Akasha, a kelták szerint a természet (vagy fa). Ez a sárkány, ami mindent behálóz, és minden megtalálható benne, ami volt, van és lesz. Megfelelő gyakorlattal hozzáférhetővé válik, és a mágus számára információkkal szolgál, és a parancsainak, gondolatainak, érzelmeinek továbbítására közvetítő közegként is működik.

Az idők során, mivel az ember elveszítette a harmadik szemes érzékelés képességét, szükség lett arra, hogy a földet behálózó energiavonalak helyét és irányát megjelöljék. A Ley-vonalak megalkotása Alfred Watkins (1921) nevéhez fűzhető, ő ősi Egyenes Ösvényeknek nevezte el ezeket. Ezek a vonalak régi szentélyeket, templomokat, piramisokat, szent fákat, forrásokat kötnek össze. A Ley-vonalak (máshol sárkány vonalak) a Földet behálózó energiacsatornák, amiket őseink megjelöltek és használtak például mágikus szertartásokra. A Druidák ilyen energiacsatornák csomópontjaira tették a kőköröket, amilyen Stonehenge is, mert ott sokkal nagyobb az energia.

sárk_03A Sárkány (draic) a druidák szerint maga a természet, az ötödik elem, amely magába foglalja az összes többi őselemet. Nagyon sok nép mitológiájában találkozhatunk e mitikus lénnyel, a keltáknál főleg a brit és a walesi történetekben, de például a kínaiaknál, indiaiaknál, aztékoknál, magyaroknál is gyakran előfordul.
A druidák a mágikus erő ébredését a sárkány Szemének kinyílásához hasonították. Úgy tartották, hogy a Föld a sárkány teste, és az ő „érhálózatának” a csomópontjain (erőközpontjain) építették fel a szentélyeiket, kőköreiket. Ezek a helyek a Föld, vagyis a Sárkány testének csakrái és akupunktúrás pontjai. Az itt létesített szentélyek álló kövei, a hegyekhez, templomokhoz, piramisokhoz hasonlóan begyűjtik és vezetik a kozmikus energiákat. A sárkány testének erővonalai, vagyis a földi energia szimbólumai a druidák elnevezése szerint (akik magukat is így nevezték) a kígyók (nathir) voltak.

sárk_04Az irodalom is gyakran alkalmazza a sárkány motívumot, a Gyűrűk urában és aTrónok harcában is megjeleni. A magyar mesékben a sárkány hétfejű és a legkisebb fiú fejlődési útját jelképezi a kiteljesedett és bölcs uralkodói képességek megszerzéséig. A sárkány szimbólumok között az ötfejű is megfigyelhető. Mostanában is gyakori ajándéktárgy, főleg tőlünk keletre. Az ötfejű sárkány azt az ősi bölcsességet szimbolizálja, hogy az egész világegyetem öt erő, öt elv, illetve öt elem köré épül. Ezek az elemek a kínaiak szerint a Fa, vagy Levegő, a Tűz, a Föld, a Fém vagy az Éter, illetve a Víz. Ezen elemek egymáshoz viszonyított aránya határozza meg minden létező minőségét. Így az emberi egészség is értelmezhető az őselemek harmóniája szerint. Az elemek egyensúlya maga az egészség, míg az őselemek megbomlott harmóniája, a betegség.

sárk_05Az építészetben is gyakori elem a sárkány, sokszor tereken, háztetőkön vagy kapukon is feltűnik a sárkány motívum vagy szobor, itt is a védelmet szolgálja ez a mitikus lány, hogy óvja a bentlakókat. A vikingek volt egy hajótípusa a „drake”, vagyis sárkányhajó, ez is a védelmet és az ellenség megfélemlítését szolgálta.
Kínában a nagyobb épületek előtt is fellelhető, vagy a feng-shuiban szoborként alkalmazzák védelmezőként szerencsehozóként.

Sok művészt megihletett ez a mitikus lény rengeteg festményen szerepel, sok szobor formázza meg őt, vagyis elmondhatjuk, hogy minden korban megérintette az emberek érzelmi világát és fantáziáját.

Kelta sárkány szimbólum

A kelta sárkány amulettek, hordhatók nyakláncként. Mindenki kiválaszthatja, mit szeretne az életében erősíteni, és aszerint tud választani az ékszerek közül.
A kelták korában a sárkány nem a gonosz szimbóluma. A sárkányt szent, jóindulatú, erős, védelmezők, és bölcs lénynek tekintették. Magas spirituális energiát hordoznak. A kelta történelemben megítélésük pozitív, mágikus védelemmel látták el őket.

sárk_09Kelta sárkány amulett:

A szent sárkányok a föld mélyében laktak és az életerőt képviselték. E különleges amulett a vezető erő és a tisztaság erősödését hozzák viselőinek.

sárk_07Kelta levegő sárkány:

Optimizmus, intelligencia.
A levegő sárkány megtanít minket lélegezni, a feszültséget kiengedni. Az életünket energiával tölti fel. Viselése optimizmust, örömöt intelligenciát kölcsönöz, szellemi gyorsaságot, megújulást hoz.

sárk_08Kelta víz sárkány:

Szerelem, jólét, fellendülés.
A vizek sárkánya nyugalmat sugároz, megtanít minket, hogyan gyógyítsuk testünket. Segít eligazodni, hogy érzelmeinket megfelelően irányítani tudjuk. Őrzi álmainkat. Megmutatja, hogy az előző és jelenlegi életünket, hogyan csapoljuk le tudásként. Békesség, megbocsájtás szeretet, intuíció jellemzi. Viselése felénk vonzza a jólétet és fellendülést. Elősegíti a szerelmet és társunk megtalálását.

Forrás: Ezoterika Magia szöveggyüjteménye