én_01A világ önmagunk tükörképe, erről szólt régebbi cikkünk, a Tükörvilág is. Amikor nem szeretjük magunkat, akkor senki mást sem szeretünk. Amikor szeretünk a saját bőrünkben lenni, akkor a környezetünk is csodálatosnak tűnik. Amikor elégedettek vagyunk magunkkal, akkor mások is kedvesebbnek tűnnek.

Énképünk a tervezet, mely meghatározza, hogyan viselkedünk, kikkel barátkozunk, mit próbálunk ki. Minden gondolatunk és tettünk abból származik, hogyan látjuk saját magunkat.

Az önmagunkról kialakított képet tapasztalataink, sikereink, csalódásaink, önmagunkról alkotott eddigi elképzeléseink színezik, és az, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzánk. Ha ezt a képet tényként kezeljük, akkor teljesen ennek a korlátai között fogunk élni. Tehát énképünket két dolog határozza meg, hogy mennyire szeretjük a világot, és mennyire szeretünk benne élni és hogy mire fogjuk vinni az életben. Azok vagyunk, akiknek hisszük magunkat. Ezért a pszichoterápiák elsődleges célja, hogy megváltoztassa az egyén önmagáról kialakított képét.

én_02Ha reménytelen esetnek tartod magad matematikából, akkor mindig nehézségeid lesznek a számokkal. Korábbi negatív élményeidre alapozva kialakítottál egy olyan hozzáállást, mely szerint: „Történjen bármi is én buta vagyok a matematikához.” Ezért inkább nem is foglalkozol vele. Egyre jobban lemaradsz. Ha netán sikert érnél el, azt a véletlennek könyveled el. Ha nem érsz el sikereket, azzal csak magadat látod igazolva. Az ismerőseidnek is azt meséled, hogy nem tudod mennyi kétszer kettő. Minél többször mondogatod az embereknek, hogy reménytelen eset vagy a számolásban, annál inkább elhiszed magad is, és annál mélyebben rögzül énképedben.

Az első lépés egy jelentősebb változás felé, ha kijavítjuk az önmagunkról alkotott gondolatainkat és nyilatkozatainkat. Egy rossz tanulóból válhat jó is, amint megváltoztatja a saját képességeiről kialakított elképzeléseit. Ha énképed szerint jók a koordinációs képességeid, akkor könnyen sajátítasz el új sportokat. Ha ügyetlennek tartod magad, akkor aggódni fogsz, hogy elrontasz valamit, és félni fogsz a labdától, ekkor természetesen nem fogod tudni elkapni.

Amíg magadról az elképzelésed, az hogy szegény vagy, az is maradsz. Ha anyagilag sikeres embernek tartod magad, vagyonos leszel. Énképünk olyan, mint egy termosztát, csak az előírt területen mozgunk.

én_03Mi teremtjük meg életminőségünket, amely az önmagunkról kialakított képtől függ.

Ez azt jelenti, hogy MI HATÁROZZUK MEG saját énképünket, hogy mennyi kellemes dologban, és mekkora boldogságban lesz részünk.

Vedd kezedbe életed hajójának irányítását, és hajózz olyan vizekre, ahol jól érzed magad!

Az énképünk meghatározza, mire gondolunk. Ha egészséges az énképünk, akkor megengedi, hogy a korábban kapott bókokra és sikereinkre összpontosítunk. Ez nem nagyképűség. Az egoizmus és az egészséges önszeretet ellentétei egymásnak.

Az egocentrikus emberek, mindig a figyelem középpontjában akarnak lenni, és kevesebbet törődnek másokkal. Akinek egészséges önszeretete van, az tiszteli a saját és a másik kívánságait is. Ez a nagy különbség a két ember típus között. Legyünk büszkék a teljesítményünkre, anélkül, hogy mindig világgá kürtölnénk, és fogadjuk el hibáinkat, miközben azon munkálkodunk, hogy javítsunk rajtuk.
én_04Az egészséges önszeretet azt jelenti, hogy nem érzünk kényszert, hogy önmagunknak és másoknak magyarázkodjunk, miért megyünk szabadságra, miért alszunk sokáig, miért veszünk új ruhát, miért kényeztetjük magunkat, mert ha szeretjük magunkat, elismerjük értékeinket, és tudjuk, hogy megérdemeljük ezeket. Jól érezzük magunkat, ha olyan dolgokat tehetünk, amelyek minőséget, és szépséget visznek az életünkbe. (Erről szól egyik korábbi cikkem – A Gyűrűk Ura filozófiája –Tolkien hat kulcsa a boldogsághoz 5. Rész – A Szépség inspirál, a kreatív dolgok felvidítanak minket!)

Amikor valóban elfogadjuk értékeinket, nem mondogatjuk mindenkinek, csak az teszi ezt, aki nem biztos magában, és így vár megerősítést. Ismerjük el, hogy rendjén való, ha megdicsérnek minket. Akkor is elfogadhatunk egy bókot egy elegáns köszönettel, ha nem vagyunk tökéletesek. A sikeres és lelkileg egészséges emberek, mindig azt mondják erre: „Köszönöm!” Tudják, hogy a jól végzett munka megérdemli az elismerést.

Ha egy sportolónak gratulálsz a bajnokság megnyeréséhez, nem fogja azt mondani: „Á csak szerencsém volt.” Azt fogja mondani: „Köszönöm.” A híres emberek felismerték saját értékeiket jóval azelőtt mielőtt ismertek lettek volna, épp ezáltal lettek sikeresek.

én_06A dicséret ajándék, ahhoz hogy valakit megdicsérjünk, törnünk kell a fejünket, mivel szerezhetnénk neki örömet, energiát fektetünk bele, és ugyanúgy csalódást okoz, ha visszautasítják, vagyis nem fogadják el a dicséretet, mintha egy ajándékot utasítanának vissza. (Korábbi cikkünkben a szeretetnyelvekről és az elismerő szavak fontosságáról volt szó.) Ez a másik ok, amiért a bókokat elegánsan kell elfogadnunk. Képzeld el, hogy az egyik barátod megdicsér, hogy milyen fantasztikusan nézek ki, mire te azt felelnéd: „dehogy is, hiszen olyan nyúzott vagyok, és a hajam is borzalmas.” Ezután rosszul éreznéd magad, mert nem úgy fogadtad a bókot, ahogyan azt adták neked. Barátod is rosszul érzi magát ugyan ezért, mert ő jó szívvel szeretett volna neked örömet szerezni, figyelmes volt veled, te meg tapintatlanul válaszoltál, visszautasítottad a kedvességét, és így könyvel el téged. Többet nem mer majd megdicsérni, mert arra úgyis csak elégedetlenkedéssel válaszolnál. Gondolj bele, hogy mindkettőtöknek sokkal kellemesebb lenne, ha egyszerűen csak kedvesen mosolyogva megköszönnéd a dicséretet, ez mindkettőtöket jókedvre derítené.

Mert ő a dicsérettel a szeretetét fejezi ki feléd, fogadd el a bókot és azt, hogy mások szeretnek, és szeresd magad te is, boldogabb leszel!

Forrás: Andrew Matthews: Élj vidáman!