Hetedik nap: Az utolsó állomások

NazarethÍgy visszagondolva, nagyon gyorsan elröppent az a néhány nap, amit a Szent Földön töltöttünk, viszont a megéléseink annál tartalmasabbak voltak, főleg, ha összeszámoljuk azokat a helyeket, ahol jártunk, ill. amikor megnéztük az útról készült fényképeket, akkor derült csak ki igazán számunkra is az ország hihetetlen sokszínűsége. Ez a túránk igazán aktívra sikerült, de ez is volt a cél.

Názáret a hely, amelyet mindenki ismer (legalábbis hallásból), Izrael legnagyobb arab városa, Jézus itt töltötte élete nagyobbik részét, ma több mint 20 templom állít itt emléket Názáret fiának.

n+íz+íreti bazilikaA szent hely az időtlenség és a modern lüktetés sajátos egyvelegét mutatja az ide látogatóknak, ma már 70 ezres lélekszámmal bíró, zsúfolt utcákkal, és turistabuszok tömkelegével átszőtt benzingőzös levegőjében azért még tapintható az igazi szentség, csak meg kell találni a megfelelő helyet, ami nem más, mint az Angyali Üdvözlet-bazilika.

A bazilika Közel-Kelet legnagyobb temploma, amelynek építését 1969-ben fejezték be, de magában foglalja a korábbi bizánci templomok eredeti romjait is. Azt a helyet jelöli, ahol Gábriel arkangyal hírül vitte Szűz Máriának, hogy az Úr őt választotta fia édesanyjának. A jelenetet egy pompás freskósorozat ábrázolja a templomban, aminek az az érdekessége, hogy minden része más országból való, találtunk is kettő részletet, amit „kis” hazánk készített, nagyon szép és részletgazdag képek. Minden ország a maga stílusában ábrázolja Szűz Máriát és gyermekét Jézust, van, aki kimonóban, van, aki élénk színű afrikai öltözetben, és láttunk olyan freskót, ahol Máriát turbánnal a fején ábrázolják. IMGP0833

A bazilika igazi magját az alsó szinten található eredeti romokból épített szentély alkotja, melynek még a mai napig valós a kisugárzása, és szerencsénkre, amikor ott jártunk egy szertartás is folyamatban volt, sok-sok tömjénnel és gregorián énekkel fűszerezve, mely igazán megtette a hatását. Itt elcsendesedve idéztük fel Jézus képét, és mindazt, amit az Ő 2000 évvel ezelőtti eljövetele hozott az emberiség számára, többek között azt, hogy akkor, az Ő áldozatával „született meg” az egyéni karma, felváltva ezzel az addig létező csoport karmát. Igen, a karma, a sorsszerűség, amiről már az ógyeptomi írások is részletbemenően beszámolnak, arról, hogy miért is érdemes tudatosnak lenni, hiszen a karma nem más, mint következmény, egy régebbi általunk meghozott döntés jelenkori megvalósulása. Minden percben, minden órában és napon mi írjuk a jövőnket, az éppen akkor meghozott döntéseinkkel. Nem más, mint kauzalitás, ok-okozati törvényszerűség.

Miután magunkhoz tértünk a bensőséges áhítatból, egy nagyon valós földi dolog jelezte létjogosultságát, vagyis óriási gyomorkorgásokkal indultunk meg a bazársor felé, ahol talán mondhatom azt, hogy Izrael legjobb falafelét fogyasztottuk el egy kiadós sorban állás után.

240px-Cipori154A következő állomásunk Cipori volt, amelyet a görögök Szepphorisz néven ismertek, és többek között egy 4500 férőhelyes római amfiteátrumot, és sok ragyogó mozaikot tudhat magáénak. Számunkra nagyon izgalmas volt a dombtetőn található keresztes erődítmény, mely látogatható, és a tetejére feljutva körbetekinthetünk a környező vidékre, ill. útbaigazítást kaphatunk, hogy mi merre található.

Mindig lenyűgöz a keresztes templomok és erődök egyszerűségében megmutatkozó robosztussága, valahogy a biztonságot és a maradandóságot sugallják, azt, hogy vannak dolgok a Földkerekségen, amik ellenállnak a korok divatjainak és egyéb hóbortjainak, és megmaradnak a maguk önvalójában, abban, ahogy eredetükben meg lettek alkotva.

oldport-akkoA sok hegyes völgyes viszontagság után először vettük utunkat a nyugati part irányába, a Földközi-tenger felé, és elsőként ellátogattunk Akkóba, az ország egyik leghangulatosabb helyére, oda, ahol az elmúlt évszázadok során nagyon sok sanyargatás és háború érte az ott lakókat, viszont ennek ellenére ma egy virágzó tengerparttal és turizmussal büszkélkedhető város, tele meglepetésekkel.

A Haifai-öböl északi nyúlványában a keresztesek emelte hatalmas védőgát a tengerre néz, a belvárosban pedig egymást érik a gótikus boltívek és a minaretek. A csöppnyi utcácskákon könnyű elkeveredni a piac hatalmas forgatagában, ahol az árusok a helyi édességek felülmúlhatatlan választékával, és a tengeri halak sokszínűségével (és azok elegyedett szagával) szó szerint fűszerezik a levegőt. Ott jártunkkor kb. 40 fok volt, még árnyékban is szakadt rólunk a víz, de mindezt ellensúlyozta a keresztes katakombák nyújtotta hűvös, és az, amit az óváros bejáratánál található információs jegypénztárban megvásárolt kombinált jegy nyújtott, vagyis, hogy kedvező áron meg tudtunk látogatni mindent. Érdemes itt tájékozódni, és egy kalap alatt megvenni mindenhova a belépőt, jóval olcsóbb, mintha egyenként vásárolnánk meg.

Az egyik legnagyobb élményt a Földalatti keresztes város nyújtotta, ahol igazán izgalmasnak bizonyult az egy ember szélességű katakomba bejárása, és azoknak a helységeknek a megtekintése, amiket különböző célokra használtak az ott élők. Megdöbbentő építészeti eljárásokról és leleményességről tanúskodnak a hatalmas földalatti terek, a helységeket határoló gigantikus oszlopok, és az összeköttetésüket szolgáló néhol vékonyka, rejtett járatok.

dscf0092Érdemes ellátogatni az El-Dzsazzar mecsetbe is, ahol kedvesen fogadtak, majd távozásunkkor mézédes datolyával tömték meg a kezeinket. Ezt a mecsetet a „mészáros” névre hallgató pasa építette, ez ma az izraeli muszlim közösség spirituális központja, ahol állítólag Mohamed próféta szakállának egy szőrszálát őrzik.

Átsétáltunk a keresztesek által épített, mára kiszáradt vizesárkon, felcaplattunk az óváros köré épített városfalra, ahol körbesétálva megcsodáltuk a tenger sokszínűségét, majd a helyreállított sétányon elballagtunk az öbölnél található Szárazföldi kapuig.

Caesarea-560x375Akkótól délre fekszik Caesarea, ahol közvetlenül a tengerparton találhatók a legszebb keresztes romok, lenyűgöző épület maradványokon, boltíveken és omladozó falakon keresztül járhatjuk be a várost. Itt érdemes legalább egy fél napot eltölteni, hiszen annyi látnivaló várja a turistákat, és kiterjedésére is hatalmas a terület. A város története igazából a római korban kezdődött. Nagy Heródes Kr. u. 22-ban alapította a várost, és Augustus császár tiszteletére nevezte el, majd 500 éven keresztül a palesztinai római közigazgatás központja volt. Jézus idejében Pontius Pilátus lakott a városban, majd Kr. u. 70-ben itt koronázták császárrá Vespasianus római hadvezért. Balduin király úgy vélte, hogy itt található a Szent Grál, melyből ivott Jézus az Utolsó vacsorán, s amiben halálakor felfogták vérét. A keresztes város bejárata előtti fejnélküli figurák elgondolkodtatnak a hatalom múlékonyságán, a várostól északra található pompás vízvezeték maradványok pedig felidézik az akkori kor technikájának hatalmasságát.

7690A város impozáns látnivalói után egy kis csendre, a természet lágy ölére vágytunk, és eldöntöttük, hogy ellátogatunk a Kármel hegy és környékére, mivel olyan sok szépet és jót írt róla az útikalauzunk. Nem terveztünk semmit, csak azt, hogy felkocsikázunk a hegy tetejére, és ott kilevegőzzük magunkat, és egy utolsót visszatekintünk a környékre, és azok látványosságaira. Ahogy a hegyen keringtünk egyszer csak azt vettük észre, hogy elfogy alólunk az autóút, és az út végén egy kicsi építmény zárja el a továbbhaladás reményét. Kiszálltunk, megcsodáltuk a hegyről a kilátást, és, ha már ott voltunk bementünk az első látásra semmitmondó épület kertjébe. Amint beléptünk azonnal tudtuk, hogy jó helyen vagyunk, és, hogy valamiért el kellett jönnünk ide. Egy csodálatosan kialakított, kerengőkkel, padokkal kiépített picurka kert, és a mélyén egy gyönyörű Mária szobor várt minket. Amint beléptem, megérintett a hely szelleme, és automatikusan haladtam befelé a frissen vágott bukszusokból kialakított kerengőben, át egy kis hídon, egészen a Mária szoborig, ahol nagyon kellemes érzéssel megtöltve leültem meditálni. Párom szerint legalább egy fél órát ücsörögtem ott a csendben (számomra 5 percnek sem tűnt), majd miután megszólított, még kótyagos fejjel azon gondolkodtam, hogy ennek a látogatásnak bizony célja van, az, hogy mi, arról elképzelésem sem volt. Mint később megtudtuk egy Kármelita kolostorban voltunk, mely Szűz Mária kiemelt védelme alatt áll.

Ezzel a hellyel tulajdonképpen le is zártuk az utunkat Izraelben, és nem maradt hátra, mint a szokásos csomagolás, becsekkolás, és irány haza a sok élménnyel.

Miután hazaértünk, kb. 1 héttel ellátogattam a Vácon található székesegyház-ba, ahol a belépésemet követően a hirdető parafa táblán egy „üzenet várt”, mégpedig egy szórólap, melyre az volt nagy betűkkel írva, hogy: „Téged vár a magyarszéki Kármelíta kolostor!”. Rögtön tudtam, hogy el kell oda mennünk, meg is beszéltem a párommal, hogy amint lehet, látogassunk el oda, amit néhány nap múlva meg is tettünk.

magyarszek_1Megdöbbentő volt a magyar Sarutlan Kármelita Nővérek székhelye, mely egy csodálatos domboldalon található. A bejáratnál egy távirányításos kovácsoltvas kapu áll, melytől aszfaltút vezet fel a dombtetőre. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, megtekinthettük a dombtetőn található lelkigyakorlatokra kiadó házakat, az elmélyülést szolgáló gyönyörűen parkosított és gondozott területeket, ill. egy modern, de egyszerű és a természetet idéző magával ragadó kápolnát, ahol tartják a nővérek az istentiszteleteket.

Úgy éreztük, hogy itt került pont az „I”-re, vagyis ezzel teljesült be utunk, mint egy hírvivő, aki a Szent Földön alapított közösségből meghozta, lerakta „üzenetét” a magyar földön, azon a földön, ahová mindannyian tartozunk, és ami nagyon nagy büszkeséggel tölt el bennünket.

Az Utazó

<- Utazás a Szent földre VI.