zodiakEgy korábbi írásomban szó volt már Egyiptom egyik legszebb templomáról, a denderai Hathor templomról, s arról, hogy itt, az Ozirisz kápolnák egyikének mennyezetén található a világhírű Zodiákus. Azaz, sajnos csak a másolata, az eredeti falrészletet a párizsi Louvre-ban őrzik. Keletkezésének időpontját a mai napig vitatják. Hosszas vizsgálódás után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az általa ábrázolt csillagállás (konstelláció) az égbolt kb. 15-20 ezer évvel ezelőtti állapotát mutatja.

Az egyiptomiaknak igen pontos tudásuk volt a Világegyetem működéséről, a bolygók, a csillagok mozgásáról, azok emberre gyakorolt hatásáról. Tudták, hogy az Univerzum egy óriás hálót alkot, beleszőve valamennyi földi élőlényt, növényeket, bolygókat és csillagokat.

011 testreszek.jpgÍgy minden mindennel összefügg és mindent átsző az Univerzum energiája. Az „ahogy fent, úgy lent” elve alapján azt is tudták, hogy az ember benső világa, vagyis testünk és szerveink ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a külvilág, elsősorban a bolygók. Ennek alapján, testünk minden egyes része megfeleltethető egy-egy csillagövi jeggyel.

A denderai zodiákus a bolygókat az egyes állatövi jegyeken belül egzaltációban ábrázolja, vagyis abban a helyzetben, amikor az adott bolygó minőségileg a legerősebben fejti ki hatását. Az ábrázoláson például a Merkúr a Szűzben található, a Vénusz a Halakban, a Mars a Bakban.
Képei három, egymástól jól elkülöníthető csoportra osztható.

siriusmanstarsA legbelső kör ábrázolja az ún. cirkumpoláris, azaz az álló csillagokat, melyek mindig láthatóak, sohasem bukkannak a horizont alá. Ilyen például a Mesehtiu, Széth csillagképe, a Göncölszekér. A csillagoknak ez a tartománya volt az égbe emelkedő lelkek otthona, a halhatatlanság birodalma.

A második kör a ma általunk is ismert állatöv. Az egyes jegyekhez hozzárendelték az uralkodó Isteneket, így
– a Kos csillagjegyét a harcos Hórusszal ábrázolták,
– a Bika csillagjegyét egy bikával ábrázolták, egyiptomi istensége Ápisz,
– az Ikrek csillagjegy ábrázolása egy kettős trón, istensége Harakhte, az iker Hórusz,
– a Rák csillagjegyet egy karvallyal ábrázolták, istene Ízisz, az anya,
– az Oroszlán csillagjegy képe egy oroszlán, istene Szehmet,
– a Szűz csillagjegyet egy szűzzel ábrázolták, istensége Thot, a bölcs,
– a Mérleg csillagjegyét egy mérleggel ábrázolták, istene Hathor, a szépség és az öröm istennője,
– a Skorpió csillagjegyet egy skorpióval ábrázolták, istene pedig Szelket, a skorpió istennő,
– a Nyilas csillagjegyet egy kezében nyilat tartó emberrel ábrázolták, egyiptomi istensége Maat,
– a Bak csillagjegyet egy vizes korsóval ábrázolták, istene Széth,
– a Vízöntő csillagjegyét egy vízilóval ábrázolták, istensége a gyermek Hórusz,
– és végül a Halak csillagjegyet egy krokodillal ábrázolták, a hozzárendelt istenség pedig Nephtisz, (Ízisz, Ozírisz és Széth húga, egyben Széth felesége) a misztikus.

A harmadik, legkülső kör az ún. dekán csillagokat mutatja. A dekánok eredetileg olyan csillagok, vagy csillagcsoportok voltak, melyeket az éjszakai órák leolvasására választottak ki az egyiptomiak. Felkelésüket kb. egy órányi időköz választotta el egymástól. A csillagidő és a napidő közti eltérés miatt a dekánok minden tíz napban eggyel eltolódtak, így másik órát jeleztek. Minden zodiákus jelhez három dekánt társítottak. A dekánoknak külön istenei voltak, furcsa, groteszk, állatfejű alakok. Az egyiptomiak hite szerint a dekánok valójában olyan lények, akik az Univerzumunk határán élnek, és onnan irányítják isteni hatalmukkal az élőlények sorsát.

dendarai_szines_reszlet1A denderai csillagképet 12 figura támasztja alá, ők tartják az éggömböt. Közülük négy nő és négy sólyomfejű férfialak. A négy női alak jelképezi a négy égtájat, a négy térdelő férfialak pedig a Heh-ek csoportja, a végtelenség istenei.

A denderai zodiákus azonban jóval több, mint egy asztrológiai ábrázolás, erről „A titkok temploma: Dendera” c. cikkemben találhatsz több információt, Kedves Olvasó!