A stressz 14 állapota – a stressz kialakulásától a megoldásig

 

Amikor nem találjuk a helyünket a világban, nem értjük mi lenne az életfeladatunk, akkor feszültté és boldogtalanná válunk, elveszítjük önmagunkat, az intelligencia összetörik, céltalanná, depresszióssá válunk. Ez az időszak körülbelül 1-2 évig tart, amikor kilátástalanul ténfergünk életkedv nélkül a világban. Ilyenkor az életünk megváltozik, elveszítjük barátainkat, a munkánkat, vagy – legrosszabb esetben – az egészségünket. Így a reményünk is csökken arra, hogy megmentsük az életünket.

Ha tudatosítjuk a stressz kiváltó okait, és találunk olyan embereket, akik megtanítják nekünk a stresszből való kilábalás technikáit, akkor elindul az öngyógyulás, rátalálunk a helyes életmódra, majd találkozunk egy lelki vezetővel, aki bölcs tanításokat ad át nekünk (ez lehet akár egy családtagunk is), és elkezdjük fejleszteni önmagunkat és a szellemi, lelki életünket. Életünk harmonikussá válik. Megtaláljuk a boldogságot, a lelki békét.

 

stressz_01A stressz első három állapota, amikor elvész a szeretetünk a hitünk és a reményünk:

Ez egy folyamat, ami a stressz hatására indul el, ahol, először a szeretet hal meg; eltűnik az életünkből a vidámság, nem lesz kedvünk másokkal lenni, elhanyagoljuk gyerekeinket, férjünket. Amikor a hitünket is elveszítjük, az nagyon fájdalmas, ürességet érzünk a szívünkben, úgy érezzük nincs értelme élnünk. Végül a remény is meghal, ez egy hatalmas sokk. Nincs kedvünk enni, nem alszunk, folyton csak a problémáinkon rágódunk, és nem tudunk ellazulni, ami szükséges lenne a pihenéshez, álmatlanul forgolódunk. Ennek a z lesz a következménye, hogy depressziósak leszünk.

 

A 4. állapot, amikor a sorsot kezdjük el hibáztatni:

Ha elhagy a nagy szerelmem, akkor őt hibáztatom. Ha egy rokonom meghal, akkor az orvosokat okolom. Felelősöket keresek, amiért egyedül maradtam és boldogtalanná váltam.

 

5. állapot, düh, kétségbeesés:

Amikor az intelligenciánk is megszűnik a kétségbeeséstől, akkor esztelenül kezdünk el viselkedni. Kimerül a pszichénk, és akarattalanokká válunk, elveszítjük önmagunkat. Szívünkbe beköltözik a düh és a harag. Az ilyen ember megsértődik, dühöng, rombol, sír.

 

6. állapot, az önvád:

A dühöngéstől az energiánk lecsökken, átgondoljuk a dolgokat. Még jobban égetjük az energiáinkat a gondolatainkkal, mert folyamatosan csak ezen jár az eszünk. Ez a helyzet krónikus álmatlansággal jár, mert az agyunk nem tud kikapcsolni, folyton csak a problémákon jár az eszünk. Borzalmas helyzetbe kerülünk, lelkileg és testileg is kimerülünk. Ezt lassan felfogjuk és próbáljuk napközben lekötni magunkat, elterelni a gondolatainkat. De éjszaka, amikor nincs mit tennünk, újra csak gondolkozunk. Amikor már nincs erőnk semmihez, akkor jön az önvád. Azt gondolom, hogy én vagyok mindenben a hibás. (pl. ha a férjünk elhagyott, akkor őt felmagasztaljuk, és magunkat tesszük mindenért felelőssé), így lealacsonyítjuk magunkat. Önbizalmunk a nullával lesz egyenlő.

 

stressz7. állapot, teljes elveszettség érzése:

Ez egy hosszú, kényelmetlen állapot, több évig is eltarthat. Nem látja az ember az értelmet a saját életében. Nincs az embernek kedve semmihez, úgy érzi ő nem jó semmire, őt senki sem szereti. Elvakítják az érzelmei, fájdalmai, mert nem veszi észre, hogy igenis vannak, akik szeretik. Ebben az állapotban elutasít mindenfajta segítséget (pl. ha az anyja el szeretné vinni pszichológushoz). A halálvágy is gyakran megjelenik.

 

8. állapot, sors elfogadása:

Győz az élet utáni vágy. Feleszmél, hogy nem akar depressziósan élni, ekkor már elkezdi leküzdeni a stresszt. Megköszöni azt, amin átment, mert ekkor már belátja, hogy ez fontos fejlődési, tanulási szakasz volt az életében. Ezzel az új tudással, az élethez való viszonya megváltozik. A magasabb rendű erők elégedettek lesznek. Új esélyt kap a sorstól, lesz új munkája, társa, visszanyeri az életbe vetett hitét. A szíve megtelik új reményekkel és szeretettel. Ez egy vizsga az élettől, és csakis saját magunkon múlik, hogy hogyan szerepelünk, hogy a stresszt hogyan kezeljük, hogyan győzzük le. Az élet elénk állít egy nagyon nehéz helyzetet, amit nekünk legjobb tudásunk szerint meg kell oldanunk. Ilyen próbatétel csak egyszer van az ember életében.

stressz_03Ekkor az ember már érzi a saját lelkében a „szennyet”, amit a düh és a harag okozott, és elkezdi keresni a tiszta, bölcs emberek közelségét. Tőluk sokat tanul. Lelke és szíve regenerálódik, gyógyul. Elmagyarázzák neki az ima szabályait, és hogy mire jó, ha az ember fohászkodik, áldást kér az életére. A jó emberek mellett elméje elkezd megvilágosodni, élete értelmet nyer, és újra boldognak érzi magát. Érzi azok szeretetét, akik szívből adnak neki, ettől megnyugszik. Sokkal jobban alszik már és nem pörögnek a gondolatai. Elkezd élni!

 

stressz_049. állapot, igazság keresése:

Elkezdi tanulmányozni a bölcs emberek, mesterek életét, hogy hogyan lehet helyesen élni. Keresi a stabilitást. Hogy hogyan tudja megőrizni az a harmonikus elégedett állapotot, amire sikerült rátalálnia. Elkezdi önmagában keresni az erőt, ami tovább segíti majd az életében. Fejlődik a lelki ereje, önbizalma. Élesebben látja az eddigi életét, észreveszi az élete pusztulását a depresszió alatt. Az egyetlen megoldást abban látja, hogy megtalálja az élete célját és egy olyan társulást, ami segíti őt benne. A Szenvedéseinek vége. De még gyenge testileg és lelkileg is, meg kell erősödnie.

 

10. állapot, fanatizmus:

Elkezd követni egy fanatikus rendszert, ettől erősnek érzi magát. Mindenkit megvet, aki őt vissza akarja fogni. Mert a családja látja, hogy nem jó felé halad, de ő ezt nem veszi észre. Örül, hogy végre rátalált a szerinte helyesnek vélt útra és fanatikusan kövei azt. Mindenkinek ellentmond, így elvágja a régi kapcsolatait ebben az új életében. Mert a boldogságáért mindent feláldoz, így viszont egy újabb stressz helyzetbe kerül.

 

11. állapot, alázat felismerése

Felismeri, hogy a szeretteivel alázattal, tisztelettel és szeretettel kell viselkedni, különben végleg elveszítheti őket, és akkor egyedül marad a világban a legnagyobb támasza a család nélkül. Megnyilvánul a lelkében az igazi boldogság.

Rájön, hogy csendben, alázattal kell járni az új utat (nem pedig hangoskodva, mindent jobban tudva mindenkinél, fanatikusan), így nem indul el egy újabb stressz. Minden normalizálódik, és a helyére kerül, elindul egy új élet.

 

12. állapot, sors igazságosságának felismerése

Amit elveszített az életében azt visszakapja, belép az életébe egy új szerelem. Most már így gondolkozik: „Megértem azt is, hogy ha nem veszítem el a régi férjem, akkor nem találkoztam volna az új párommal. Vagy az új munkámban jobban fogom magam érezni, mint a régiben. Mindennek jobban fogok örülni, mert az értékrendem megváltozott.”

 

stressz_0613. állapot, megtanul helyesen bölcsen élni:

„Helyesebben fogok sok dolgot tenni az életemben. Mert a Bölcs emberek tanácsait megfogadva minden reggel, meditálok, futok és egészségesebben táplálkozom. Így megőrzöm testem, lelkem harmóniáját, egészségét. Rájövök az önfejlesztés fontosságára. Lelki tudásom nő, és az intelligenciámat folyamatosan fejlesztem, mindig tanulok valami újat. Legyőzöm a sorsom és minden pozitív lesz.”

 

14. állapot, elkezd hinni a saját sorsában az ember:

Saját lelki életét megerősíti, mert ez a legfontosabb, hiszen a lélek halhatatlan. A munkájában és a családjában elvégzi a feladatait, már nem vár el semmit, mert megtanulta, hogy a szeretetet nem elvárni, hanem adni kell. A hosszú szenvedésekkel teli úton rátalált Istenre, és megszületett a szívében az Istenszeretet. Megértette az egyetemes törvényt, hogy ha adsz, akkor te is visszakapod majd a sorstól. Minden kapcsolat lélekben örökké tart, így nem félsz az elvesztésüktől. Ha elveszítem az állásom, akkor szívemben már tudom, hogy minden okkal történik, és lehet, hogy valami ennél sokkal jobb következik. Így működik a lelki erő.

Ha jól vizsgázom le, vagyis megtanulom, mit, miért kapok az élettől, akkor a sors nem tesztel többé és nem állít elém annyi nehézséget.

Megszilárdul a lelki életem, beköszönt életembe a harmónia, béke, szeretet, egészség. Szívemben ott él a remény és a hit és megtapasztalom a mély és önzetlen szeretetet. Csodálatos dolgokat fog megtapasztalni az életében, amit eddig észre sem vett, de mivel a szemléletmódja megváltozott így figyel ezekre a jelekre.

Például valaki imádkozik, hogy legyen egy saját kocsija, majd később már csak az Isten szeretetéért imádkozik, és akkor történik a változás, a sors megadja a lehetőséget, hogy autóhoz jusson vagy rájön, hogy már nem is olyan fontos, nincs rá szüksége.

A Magasabb rendű erők védelme alatt marad és észreveszi, ha be akarják csapni (mert látása és elméje tisztább az új életszemlélete miatt) és nem veszi meg azt az autót, amit kinézett magának.

Minden nap tanul és figyel, hogy mit sugall neki Isten. Megtanulunk lemondani a vágyainkról.

Isten szabad akaratot adott nekünk, ha butaságot akarunk csinálni, nem akadályozza meg, mert hibáinkból tanulunk, így fejlődünk. A végén legyőzzük önmagunk, belső erőnk újjá születik, és a nehézségek leküzdésével erősebbek leszünk.

 

Az életutunk célja, hogy fejlesszük az intelligenciánk, és közelebb kerüljünk a lelkünkhöz.

liang-zhang-spa-still-life-with-bamboo-fountain-and-zen-stoneAz intelligencia fejlesztése: el kell hinni magunkról, hogy képesek vagyunk megtenni a nehéz lépéseket is. Az energiát a tudást át kell venni más emberektől, társulnunk kell velük (barátság, szerelem, munkahelyi kapcsolatok). Meg kell tanulnunk, hogy odafigyeljünk és hallgassunk mások szavára, így jut el hozzánk a tudás. Olyan helyre kell járni, ahol az igazságról beszélnek, ami egyszerű és őszinte. Ez lelkesít majd minket, ez a csoport ad majd lendületet az élethez. A szívünkben a szeretet érzése felébred és életünkben minden rendbe jön.

 

Az igazi tudás, képes megváltoztatni a sorsunk (karmánk), így változik és fejlődik az életünk.

Minden nap imádkozzunk, adjunk hálát azért, amink van, fejlesszük magunkat, és a nálunk bölcsebbektől tanuljunk.

 

Forrás: Oleg Torsunov stresszről szóló előadása

 

<- A stressz természete és leküzdése – 3. rész