lotus2A lótusz szimbólum egy örökérvényű, ősi alap szimbólum.

.

Szinte mindegyik ősi kultúrában megjelenik, mint a Teremtés, az Univerzum, az újjászületés, a megtisztulás, a fejlődés és a bölcsesség egyik szimbóluma. Az egyiptomi templomok falai roskadoznak a lótusz szimbólumok sokaságától. Szinte kivétel nélkül megjelenik mindenhol a különböző félistenek kezében, ruháján, esetleg fején vagy a közvetlen környezetében csak úgy, mint az ankh kereszt, a dzsed oszlop vagy mint a Ré-pálca.

.

.

e1Az egyiptomi mitológiában az élet a vízből, az ősvízből született. Nun az ősvíz megtestesítője, amelyből kiemelkedett az ősdomb, amelyen kinyílt egy lótuszvirág, aminek a szirmán ült , a Napisten csecsemő formájában. Fénylő kék szemét tágra nyitotta és ez volt az első hajnal. A beavatottak szintjén ez a legenda már más jelentéstartalommal is bírt: a teremtés hajnalán az őskáoszból, ebből a rendezetlen energiahalmazból ébredt öntudatára Ré. Más teremtésmítoszok szerint Ízisz és Hórusz szintén egy lótusz bimbójából született…

.

image003A lótusz, mint a fejlődés egyik szimbóluma, jelentheti egy élet fejlődési állomásait, de egyben a reinkarnációs körforgásban részt vevő ember útját is, aki hibázik, rossz döntéseket hoz, vagy csak egyszerűen nem élte meg az életét, s akinek állandóan újjá kell születnie ahhoz, hogy kijavítsa a hibáit, megtisztuljon és elérje a megvilágosodás állapotát.

.

A lótusz a reinkarnáció, az újjászületés szimbóluma, mert szirmai és porzói spirális elrendezésűek, pont úgy, mint az emberek DNS-e. A gyermekbe még megszületése előtt szépen-lassan beköltözik a lelke, s azért lassan, mert a lélek egy hihetetlenül magas rezgésű létsíkról indul el az anyagi létsíkok felé és a szintkülönbség óriási. Azonban a lélek megérkezésével együtt jár a karma beíródása is a DNS-be, ami lehet pozitív vagy negatív előjelű az előző életei cselekedeteinek függvényében. Az újjászületési folyamat mindaddig tart, amíg az ember egyszer el nem éri valamelyik élete folyamán a megvilágosodás állapotát, és ha ezt elérte, akkor eldöntheti, hogy tovább megy az angyali létsíkok felé és ott járja be a fejlődés és megtapasztalás következő szakaszát, vagy visszaszületik emberként, hogy segítsen embertársainak a felemelkedésben.

.

EWWS1A lótuszvirág ötvözi önmagában a 4 őselemet, a 4 ősprincípiumot, amelyből az emberi test is fölépül. A gyökerei a földben vannak (gyökércsakra, földelem), a szára a vízben van (keresztcsonti csakra, vízelem), virága a víz felett van (szív csakra, levegő elem), s felülről süt le rá a Nap, a tűzelem (napfonat csakra).

.

A lótuszvirág úgy válik a bölcsesség szimbólumává, hogy amikor elér a növekedése, a fejlődése csúcspontjára és kinyílik, onnantól a bibéjét soha nem éri víz. Érése során megtapasztalta a 4 őserő stációit, azaz megélte a gyermekkorát, a testi dolgokat, azonosult a testével, majd megélte a vágyait, a párkapcsolatát és családot alapított, majd dolgozott és harcolt önmagával és másokért, míg végül a fejlődéses életet választotta és elkezdte visszaáramoltatni azt a sok jót, amit ő kapott eddig, hiszen az Univerzum egyik legfontosabb törvénye, hogy minél többet adsz, annál többet kapsz.

.

Az ősi egyiptomiak tudták, hogy a megvilágosodás egyik kulcsa a harmóniában rejlik. A templomokban a tanoncok és a neofiták pici koruktól fogva tudatosan harmonizálták magukban a csakráikat, a gyökerektől elindulva egyiket a másik után.

.

letöltés1Amikor a lótuszvirág teljesen kinyílik az már a bölcsesség és a megvilágosodás állapota, innentől az ember már be tudja teljesíteni a küldetését, hidat képez a Föld és az Ég között, a gyökér és a korona csakrája között, a teste és a lelke között, és együtt tud áramolni az Univerzum áramlataival. Ez már a teljes béke és harmónia állapota. Ilyenkor az ember már tudja, miért született, honnan jött és hová tart, és mi az élet igazi értelme. Így válik a lótusz a korona csakra szimbólumává is.

.

A lótusz a Nap és az újjászületés szimbóluma is, mert naplementekor becsukódik és lesüllyed, ám napfelkeltekor ismét felemelkedik, kinyílik és teljes pompájában virágzik. A lótusz virágzása tökéletesen megtestesíti a Napbárka és az emberi lélek reinkarnációs útját. Minket, embereket, a Teremtő a saját képmására teremtett, elültetvén bennünk a tökéletesség képességét, ezért tiszta szívemből azt kívánom, hogy mindannyian rálépjünk a tökéletesedés útjára és felszabadítsuk önmagunkban adottságaink tárházát!

.

lotusA lótusz szimbólum viselése medálként vagy pólóra rajzolva kifejezetten hatásos lehet több szinten is, de érdemes képként is kitenni a lakásunkban és minden nap rápillantani egy párszor vagy megállni előtte és 1-2 percig rákoncentrálni. Egyrészt ez egy jelzés az Univerzum felé, hogy mi fejlődni szeretnénk és segítsenek minket benne. Másrészt segít az elvesztett harmóniánk visszaállításában, hiszen a mai ún. „fejlődő” világban sok minden van, csak éppen harmónia és rend nincs.

.

Segít önmagunk megértésében és a családi rend helyreállításában, hiszen az ősi Egyiptomban a lótusz nem csak a fejlődést, hanem a családot is szimbolizálta. A mágia alaptörvénye szerint az ember akkor tudja a legtöbbet kihozni magából, ha otthon van.

.

A lótusz segítségével akár szélesíteni is lehet meditációban a tudat határait egy nagyon egyszerű technikával: csináltatunk magunknak egy lótuszos pólót és abban meditálunk, vagy meditáció előtt nézegetünk 1-2 percig egy lótusz szimbólumot vagy elképzeljük magunk előtt és lebegtetjük kb. 1 méterre magunk előtt 1 percig.

Sőt, egy idő után bevillan a feltett kérdésünkre a válasz, ehhez csak az kell, hogy jó kérdést tegyünk fel…