stressz_1A család az egyik legfontosabb kötelék, az életünk egyik biztos pillérét alkotják a családtagok, rájuk mindig számíthatunk. Személyiség fejlődésünk legfontosabb szakaszát velük éljük át, a szüleink hatására alakulnak ki az alaptulajdonságaink, viselkedésünk, tőlük kapjuk a mintákat.
Indiában a család megtiszteli egymást azzal, hogy munka után mindenki kikapcsolja a telefonját és az idejét és a figyelmét a családjának szenteli. Vacsoránál beszélik meg hogy kivel mi történt aznap. Ez egy nagyon követendő példa.
A család 4 alappillére: a bizalom, a szeretet, és a tisztaság valamint az egymás iránti tisztelet.

A stressz válfajai és következményei

6 erő, ami tönkreteszi a sorsunk

1. Erő – haszonélvezet:

kep5ujElvárom a szeretetet, elvárom, hogy eltartson a férjem. A szeretetet nem kérni kell, hanem adni. Nem a mások szeretetéről kell beszélni, hanem saját szeretetünkről, hogy mi kit, és hogyan szeretünk. Gyakran abba a hibába esünk, hogy hibáztatjuk a másikat, például azért amiért nem figyel ránk jobban, és hogy nem tölt elég időt velünk, a folytonos panaszkodás, szemrehányás, számonkérés tönkreteszi a családi hangulatot. A férj nem szívesen van otthon, nincs kedve hazamenni, ez megcsalást eredményezhet és így tönkremegy a kapcsolat, megszűnik a boldogság. Az ember azt hiszi, hogy neki mindig igaza van, ezzel tönkreteszi saját életét. Elhagyja a családját, egy új nőért, ahol először jó, és erős a szeretet, de ez is elromlik majd, és mivel az emberben ott munkál a haszonélvezet mindig új és új nőnél keresi a boldogságot. Ez egy körforgás, ahol először egy erős vágy jelenik meg valami új iránt, ez erős stresszt eredményez, az illető rájön, hogy nem tud így élni, majd új életet kezd.
7 pszichikai központunk (7 főcsakránk) van, ezek irányítanak minket. Ha a gyökér csakra irányít minket, akkor a szenvedély, a szexualitás befolyásolja a szerelmünket és ezt a hamis ego vezérli. Viszont ha a szív csakránk, a szívünk irányít minket, akkor a szeretet hatja át a szerelmünket, ez az igazi ego. Ha a nemi élet és a szenvedély a hangsúlyos a szerelemben, akkor ott kihasználják egymást, ha a szeretet irányítja érzelmeinket, akkor az a kölcsönösségen alapul. A figyelem központ a harmadik szem csakránál található.Itt érzem a célom, ez az akarat központja.
A haszonélvezet egy belső erő, amit csak belső akarattal lehet leküzdeni. El kell határozni, hogy mindenképpen szeretem a páromat, bármit is tegyen, és ha így teszek, a boldogság megérkezik az életünkbe. Akkor leszünk boldogok, ha a Szeretetet úgy éljük meg, hogy az egy önzetlen szolgálat.

2. Erő – a düh, harag:

unicafe.hu-tudjunk-mindent-003Ha a düh elhatalmasodik, akkor az értelem nem működik, az emlékezet elvész, és így nem emlékszik az ember a párja jó tulajdonságaira. Ez egy hatalmas, és öngerjesztő romboló erő, nehéz megfékezni. Évekre elveszíthetjük a helyes látásunk a másikkal szemben, ha dühösek vagyunk rá. A harag tönkreteszi az életünket. Ennek van a legnagyobb pusztító energiája az emberi kapcsolatokra.

A nő haragja a sértődésben, sírásban nyilvánul meg. A férfi a haragját, mérgességben, ordibálásban és agresszióban fejezi ki.
Mind a két fél azt hiszi, hogy neki van igaza a veszekedésben. A nő azt hiszi, ha megsértődik az igazságos, mert ő nem csinált semmi rosszat. A férfi azt hiszi, mindig igaza van és jogosan emelte fel a szavát. De mindkettő téved, mert a harag sosem indokolt, sosem lehet veszekedéssel, megsértődéssel (ami érzelmi zsarolás) megoldani egy problémát, mert ez nem old meg semmit, csak még jobban elmérgesíti a helyzetet. Ha problémánk van a másikkal, akkor meg kell várni, míg mindketten nyugodt állapotba kerülünk, és akkor lehet megbeszélni a dolgot.
Dühös embernek nem szabad a szemébe nézni, mert akkor átjön a dühe. Ha dühös valaki, akkor egyet kell érteni vele, és ha lehiggadt, akkor meg lehet vele beszélni a problémát. A karmikus düh, erőst stresszt okoz, ami háborúhoz vezet. Hogy ez ne következzen be, kontrollálni kell magunk, meg kell nyugodni, meg kell tudnunk bocsájtani. Egy dühös ember azonnal tönkre tudja tenni a családját, pl. olyat mond vagy tesz, ami megbocsájthatatlan (pl. megveri a feleségét) vagy visszavonhatatlan, esetleg végleges (féltékenységből meggyilkolja a párját haragjában).
Ha a férfi megüti a feleségét, akkor utána még könnyebben megüti a másikat, és a végén minden kicsinységre üt. A felesége elhagyja,  a  férj felébred, és akkor magára lesz dühös. A dühöt hamar kezelni kell, például légzéstechnikával. Ha nem így tesz valaki, akkor infarktust is kaphat. A düh másik ellenszere  egy gyors zuhanyozás, mert a víz kitisztítja belőlünk a negatív érzelmeket.
Meg kell tudni bocsájtani, de nem szabad engedni, hogy többször előforduljon az a sérelem, amit a haragjában a másik elkövetett ellenünk. El kell mondani a párunknak, hogy a düh veszélyes dolog, ez egy betegség, így meg kell bocsájtani mindig. A dühöt eltanulja a gyerek és felnőve dühös felnőtté válik. Ha ezt a folyamatot vissza akarjuk fordítani, akkor nyugodt környezetben kell élnünk.

3. Erő – Mohóság:

Ez egy nagy csatorna, az elme központjából eljut az érzelmekhez és ott kiárad és belülről kifelé halad. Ha valaki szeretetben nő fel, akkor ő mindig ajándékozni fog, ha ajándékot kap, akkor rögtön viszonozni szeretné, és egy ilyen ember nem tud önző lenni.
Ez az egészséges pszichikai állapot, jól érzi magát és érzelmileg erős ez a típusú ember. Külső esemény nem hat rá, vagyis nem lehet őt a hitében elbizonytalanítani, a negatív hatásokat, amik a világból érkeznek, azokat jól  tudja kezelni.
Ha valaki megszokta, hogy ez a csatorna fordítva működik, hogy ő mindig csak kap, eszik és vásárol, akkor ha ezeket nem teheti, rosszul érzi magát. Ilyen embernek a legnagyobb szórakozás az evés és a javak beszerzése. A mohóság egy állandó körforgást eredményez, mert mindig túleszi magát, így hamar elfárad, feszült és elégedetlen lesz, és mindig eszik, hogy feltöltődjön energiával. Ezek az emberek azt akarják, hogy az összes elvárásuk beteljesüljön, ők akkor lesznek boldogok, ha ez nem teljesül, akkor jön a feszültség és a stressz.
A harmonikus, kiegyensúlyozott ember, azért dolgozik, hogy élvezze, és a munkájával segítsen másoknak. Természetesen megkapja a fizetését, de ha mégsem akkor is nyugodt tud maradni, mert úgy érzi,  így is hasznos dolgot tett.
stressz_3A mohó ember a pénzért dolgozik, ő várja a fizetését, és ha nem kapja meg, akkor teleeszi magát vagy elmegy inni és lerészegedik.

Univerzális törvény, hogy ha nagyon akarok valamit, akkor nem kapom meg, és ha mindig álmodozom, akkor nem élek a jelenben. Meg kell találni a középutat és két lábbal a földön kell állni, nem álmodozni kell, hanem el kell kezdeni a vágyaink megvalósítani.
Nem ölbe tett kézzel kell várni a szerelmünket. Ha férjhez szeretnék menni, akkor boldogságot kell sugározni magamból, nőiesnek kell lennem, és így bevonzom azt a férfit, akire vágyom. Nagyon sok függ a kisugárzáson a párkeresésben, ha valaki vidám, nőies, gyengéd, de mégis könnyed, laza tud maradni, nem akarja görcsösen megtalálni az élete másik felét, akkor ez a nő vonzani fogja a férfiakat. De ha valakin megérzik, hogy görcsösen, mindenáron, és minél hamarabb férjhez akar menni, attól menekülnek a férfiak. Ha a barátomról azt hiszem, ő lesz a férjem, akkor könnyen elveszíthetem, mert megérzi, hogy mennyire mohón akarom őt, és ezzel elijesztem. A mohóság miatt elveszíthetjük, akit szeretünk, és ez boldogtalanságot eredményez.
A titok abban rejlik, hogy élvezni kell az életet, és akkor bevonzom a társam. A mában kell boldognak lenni, nem a jövőben élni. Nem várni kell a jövőt, hanem cselekedni a jelenben. Szeressünk, és gondoskodjunk a körülöttünk lévőkről, ültessünk fát, etessünk madarat, ápoljunk jó kapcsolatot a szeretteinkkel, segítsünk nekik, amiben tudunk, és akkor sorakozni fognak a férfiak.
A harmonikus ember nem dolgozza magát túl, annyit dolgozik, amennyit kell, őt a segíteni akarás vezérli a munkájában. Van ideje a gyereknevelésre, önfejlesztésre, arra hogy tanulmányozzon valamit. Ezek az emberek nyugodtak, egészségesek és boldogok, van szabadidejük, így szabadabbnak érzik magukat.
A mohó ember azt hiszi, hogy a pénz boldogít. Ezért többet dolgozik, hogy több pénze legyen, így nem marad szabadideje. Nem tud családi életet élni, gyereket nevelni, nem fejleszti önmagát. Túlhajszolja magát, így stresszes lesz, megromlik az egészsége, mert nincs ideje a pihenésre, és nem érzi magát szabadnak, a pénz foglyává válik. Megbetegszik, elveszíti a munkáját vagy a családját is, mert sosincs velük.  A mohósága miatt, mindenét elveszíti, ettől kijózanodik, és elkezdi keresni a megoldást és a kiutat.

4. Erő – az illúzió, hogy azonnal pénzhez juthatunk:

stressz_4Az egy illúzió, amikor én azt hiszem, hogy azonnal boldog tudok lenni. Például kölcsönt veszek fel, mindent megveszek, amire csak vágyom, azt hiszem magamról, hogy én vagyok a legszabadabb ember. Mert hitelből bármit megvehetek, viszont ez egy látszólagos szabadság. Ettől nem leszek boldog, mert ezekért a dolgokért egész életemben dolgozhatok, hogy ki tudjam fizetni a hitelt. Sosincs semmire időm, se a családra se a pihenésre. Amibe az egészségem tönkre megy, megbetegszem, elveszítem az állásom, így a hiteleimet nem tudom majd fizetni. Rabbá teszem magam, és ekkor jövök csak rá, hogy nem is voltam szabad. Szélsőséges esetben mikor az ember teljesen elkeseredik a pénztelenségtől, elkezd lopni, csalni, és ténylegesen elveszítheti a szabadságát, mert börtönbe kerül. Ebben az esetben még a családját is elveszít.

Kicsi kölcsönt érdemes csak felvenni. A vágyain legyenek szerények, és azokat akkor el tudjuk majd érni önerőből is.
Az illúzió vonzza a szívünk, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne vegyünk meg olyan drága dolgot, amire nincs is annyira szükségünk, de ha ésszel él az ember, akkor a vágyait kordában tudja tartani.
Mi nem tudjuk teljesen megtervezni az életünk, ezért ésszerűen csak 1-2 évre előre tervezzünk. És fordítsunk időt a pihenésre is évente legalább 2 hetet pihenjünk. Ha nem így teszünk, akkor egészségünk megromolhat, túlhajszoljuk magunkat, szívrohamot, vagy agyvérzést kapunk.

stressz_5A hiteltől tönkre megy a jövőm, de szerencsejáték is egy illúzió, mert azt hiszem, hogy azonnal nyerhetek. A lottó, a tőzsde, a kaszinó csődbe viheti az embert. A szerencsejáték tönkreteszi az intelligenciát, elveszi a józan eszét, aki belekerül ebbe a csapdába. Minden pénzét elveszítheti, nem maradnak barátai, a családja elhagyja. Ezután kijózanodik a szerencsejáték függő, és megpróbál felhagyni a függéségével. De ha nem sikerül, akkor visszaesik. És mivel a családja már nem áll mellette, nem segítenek neki, és hogy legyen pénze, kénytelen lesz lopni. Így börtöne is kerülhet, de a bűntudat is elég nagy büntetés, mert az állandó lelkiismeret furdalásba bele is lehet betegedni. A Sors is megbünteti azt, aki elveszi más tulajdonát, mert majd öt is kirabolják, és akkor megérti milyen rossz érzés az. Végül akkora lesz a stressz, olyan nagy lesz a nyomás az életében, hogy azt már nem tudja elviselni és ekkor belátja, hogy változtatnia kell, mert ezt így nem bírja tovább csinálni. Ekkor kér szakembertől segítséget, hogy leszokjon erről a betegségről és új életet kezdhessen.

5. Erő – Az irigység:

BEW-1204717_450Ha nem tetszik nekünk valaki, akkor irigyek vagyunk rá. Ha egy ismerősöm boldog és én ettől rosszul érzem magam, akkor megtámadott az irigység. Ami tönkre teszi a perspektívát, nem látom tisztán a helyzetet, mert nem jó nézőpontból figyelem. Ha irigy vagyok valakire, akkor őt nem tudom tisztelni, szeretni, és nem hiszek benne, nem látom őt igazi valójában, mert elvakít az irigység, ezért mondják, hogy tönkre teszi a tisztán látást, a józan ítélőképességet.
Ha irigy vagyok, akkor lassabban fejlődik az életem, a lehetőségeimet ölöm meg, amik járnának nekem. Mert nem tudok a célomra összpontosítani. A lelki vezetőm meg tud menteni, de ha az elmém kételkedik a mesteremben, akkor a hitem folyamatosan meggyengül a mesterem iránt.
Ha nem tisztelem az apám, akkor engem se fognak. Ha édesanyámat nem tisztelem, akkor a szeretetet veszítem el az életemben és egyedül maradok.
Ha túl sok hibát látok másban, és nem látom meg a jót, akkor elveszítem a szeretteimet és tönkre megy az életem.
A pletyka káros, a pletykás emberek, boldogtalanok, magányosak, mert mindent elveszítettek. Az irigység elpusztította a boldogságukat.

6. Erő – őrület:

_6_az_orulet_hataran-0ennek oka a nehéz karma, ha ez bekövetkezik az életünkben, és nem tudunk ellene mit tenni, nincs választásunk, mert az elménk ilyen esetben kikapcsol. Ennek a sorsnak az oka  az előző életben elkövetett cselekedetünk.
Két  túlélési esélyünk van. Az egyik hogy elfogadom a büntetést, a másik, hogy megkérem a Sorsot, hogy ne szabjon ki rám legyőzhetetlen betegséget, de ehhez sokat kell jótékonykodnom, önzetlenül kell segítenem hogy jóvá tegyem előző életem nagy bűneit. Meg kell bánnunk azokat a bűnöket, amiket elkövettünk, Nagy erőfeszítések árán le tudjuk magunkról égetni ezt a nagyon erős negatív karmát. De ha a sorsunkat tologatjuk, nem nézünk szembe vele, akkor váratlanul úgyis lecsap majd ránk, és akkor nem sokat tehetünk.

A Stressz függ a karmától és a bolygók állásától

Bolygók hatásai a karmánkra:

stressz_6Ha a múltban szerette valaki a hatalmat, felelőtlen és komolytalan volt, másokat megvesztegetett, akkor ennek az lesz a karmikus eredménye, hogy a Nap negatív hatásai fognak nála érvényesülni az életében. Ami azzal jár, hogy a vérnyomása ingadozó lesz, munkaképessége és az önértékelése megzavarodik. Felértékeli önmagát, felháborodik mások véleménye ellen.
Amikor elkezdődik a Nap hatása által kiváltott stressz, akkor elveszíti a társadalmi helyzetét, mert az időseket nem fogja tisztelni. Ez az időszak 2-3 évig tart.
Eredménye, hogy az ember agyvérzést kap, vagy infarktust, szélsőséges esetben pszichopatikus tünetei lesznek, végül megzavarodik az elméje.

A Nap karmikus hatása egy külső erő, ami az intelligenciára hat úgy, hogy összetöri azt, ekkor a belső erőnket szembe kell állítani ezzel a hatással, mint egy pajzs, és hangosan kell ismételni valami pozitív mantrát vagy imát, hogy az elmét tisztán tartsuk vele. Mindenkinek békét és boldogságot kell kívánni. Az intelligenciánk feltámad, ha mantrákat ismételünk.
Nagy alázattal lehet csak ezt a karmát leküzdeni. Az időseket tisztelni kell. Az ima is segíthet az elme tisztán tartásában, és a nyugalom elérésében. Az ima Istenhez szól, tőle kell erős lelki védelmet kérni. szolgálatot is kérhetünk tőle, amiért nem kérünk cserébe semmit. Ha Istent önzetlenül szeretjük, akkor újjá születik az intelligenciánk, és erővel töltődünk fel. Az ima szétoszlatja a szívünkben a sötétséget, és elménk kijózanodik.
Külső jele a nap hatásának az emberi testen, hogy a jobb szemöldök feljebb fog állni.

Hold negatív hatásai: Az érzelmünkre hatnak, a szeretetünk csökken, senki nem tetszik nekünk, hideg lesz a szívünk, nem szeretjük annyira a gyerekeink és a férjünk. Tönkre megy lassan az életünk. Az elménkre gyakorolt hatása abban nyilvánul meg, hogy az emlékezőtehetségünk csökken. Egészségünket is befolyásolja a Hold, nem tudunk aludni, pihenni, álmatlanságban szenvedünk, nő a feszültség bennünk.
Külső jele az emberi testen, hogy a bal szem felső héja megfeszül, mint az íj.

Merkúr negatív hatásai úgy hatnak az elmére, hogy az összpontosítás nehézzé válik, nehezen tud gondolkodni az illető, tompaság lesz úrrá rajta. Az ilyen ember memóriazavarban szenved, nehezen megy neki a beszéd, bezárkózik, egyedül akar lenni, nehezen viseli el a társaságot maga körül, és végül depressziós lesz.
Külső jele az emberi testen, hogy a bal szem üvegessé válik, kiüresedik.

A Vénusz negatív hatásait abban érezzük, hogy ok nélkül megsértődünk, minden idegesít, semmi nem tetszik nekünk. Egészségünkre is kihat, úgy hogy a pajzsmirigy működése megromlik, hormonzavar lép fel, ennek tünete a fogyás vagy a hízás. Gyakran heves szívdobogás tör ránk.
Külső jele az emberi testen, hogy a bal szemhéj lelóg.

Mars negatív hatásai: Az emberi elmén eluralkodik az agresszió, a harag, az ilyen emberek kegyetlenek, durvák, és pusztítanak. Egészsége megromlik forró hőhullámai és gyomorproblémái lesznek, aranyeret kap, romlik a szexuális teljesítménye. A Mars negatív hatása sokáig tart hosszú évekig befolyásolja életünket.
Az ima és a pozitív gondolatok segítenek a helyzet jobbá tételében és meg kell próbálni nyugodt környezetben élni.
Külső jele az emberi testen, hogy a jobb alsó szemhéj lelóg.

Amikor valakire a Jupiter van negatív hatással, akkor ő kiábrándulttá válik, rokonait, munkáját, szülővárosát idegennek fogja érezni. Ez egy komoly megrázkódtatás után következik be. A Jupiter a hitért felelős, ezt veszíti el a kiábrándult ember, és mély depresszióba süllyed.
Külső jele az emberi testen, hogy a jobb szem, olyan üres lesz, mint egy üveg.

A Szaturnusz negatív hatásai a legkegyetlenebbek, mert nem veszi figyelembe a szabad akaratot, csak jön és elsöpör minket. Ez akkor következik be, ha az életemből elmegy valaki, vagy elhagy, vagy meghal egy szerettünk. Ebben az esetben nem az ember tehet arról, hogy ez bekövetkezik az életébe. Ezt nem azért kapja, mert hibázott, vagy rosszat tett, ez csak úgy eljön mindenki életébe, mert valaki mindig meghal. Ilyenkor szenvedünk. Erős hittel a szívünkben lehet ezt túlélni, amúgy összetörik az ember.
Külső jele az emberi testen, hogy a bal szem belsejében egy pont jelenik meg, olyan érzés mintha bánat áradna a bal szeméből Ha a jobb szemében van egy pont akkor a munkáját, vagy a társadalmi helyzetét veszíti el az ember, és úgy érzi száműzött lett.

Forrás: Oleg Torsunov stresszről szóló előadása

A stressz természete és leküzdése – 4. rész ->

<- A stressz természete és leküzdése – 2. rész