napNapjainkban egyre többen ismerik fel a napsugarak veszélyét, és ezért szívesen használnak magas fényvédő faktorú termékeket, akár mindennapi használatra is. Ma már nem divat az erősen lebarnult bőr. A túlzásba vitt napozás korai bőröregedéssel, ráncok és pigment foltok kialakulásával jár együtt, nem beszélve arról, hogy megnő a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kockázata.

Szerencsénkre nem csak a testünk, de a bőrünk védelmi mechanizmusa is „jól lett kitalálva”, mivel a hámréteg legalsó rétegében termelődő melanin nevű festékanyag mennyisége fokozódik a napsugárzás hatására, ami a barna szint adja, és védi a bőr sejtmagjainak DNS-ét. Bőrünk védekezése még a szaruréteg megvastagodásával is együtt jár. Sajnos bőrünknek jó a memóriája, nem felejt el egyetlen leégést sem, amivel megnöveltük a korai bőröregedés és bőrrák kockázatát.

Az UV-B sugarak a hámréteg legalsó sejtjeinek örökítő anyagát károsítják, míg az UV-A sugarak mélyebbre hatolva, az irha rétegében lévő elasztikus rostokat roncsolják, illetve elősegíti a napallergia kialakulását.

A fényvédő termékekben kémiai és fizikai szűrőanyagokat használnak. A kémiaiak elnyelik, a fizikai szűrők szétszórják, visszatükrözik az UV sugarakat. Ezen kívül még kiegészítő hatóanyagokat is tartalmazhatnak, mint például antioxidáns, és DNS helyreállító anyagokat.
letöltésA fényvédő faktor megmutatja, hogy a természetes védelem hányszorosára sokszorozódik fel. Tehát, ha a saját bőrünk a napon tartózkodva 10 perc után kezd csak kipirosodni, akkor, ha használunk egy 20-as fényvédőt, az hússzal szorozza meg, vagyis 200 perc után jelentkezik a bőrpirosodás, megfelelő mennyiség felvitelénél. Ez négyzetcentiméterenként 2mg naptejet jelent, vagyis minimum 30 grammot kell felkennünk. A napvédő krémek napvédelme maximum 24 órán keresztül él. Figyelembe kell vennünk a fényvédők használatánál, hogy milyen évszak, milyen napszak van, mennyire felhős az ég, és mennyi időt kívánunk eltölteni a napon.

Azért ne feledjük azt se, hogy szükségünk van a napra, hiszen pozitív hatással van testünkre és a jó közérzetünkre. Serkenti a testben termelődő boldogsághormon képződését, a D vitamin szintézist a bőrben, ami pozitívan hat ki az immunrendszerünk működésére, de, ha túlzásba visszük a napozást, akkor károsító hatással is lehet ránk.