természetesenA kozmetikában is egyre nő az olyan termékek iránti kereslet, amelyeket a természetes összetevők és a környezetbarát csomagolóanyagok használata jellemez. De nézzük meg, mit is takar valójában a natúr, vagy a biokozmetikum!
Egészen leegyszerűsítve: a termékben felhasznált nyersanyagoknak növényi, állati, vagy ásványi eredetűeknek kell lenniük. Az európai gyártók a természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat natúr-, vagy biokozmetikumként minősítve csoportosítják. Két szakmai csoportosulás hozta létre a „Cosmos Standard”, ill. a „NaTrue”előírás rendszerét. A tanúsító szervezeteknek nem kötelező, de a piaci verseny miatt célszerű csatlakozniuk valamelyik csoportosuláshoz, hogy a felhasználók részére is áttekinthetőbb szimbólumok és jelölések mutassák meg a különböző termékminőségi kategóriákat.
A kozmetikumokon fel kell tüntetni az összetevők (INCI) pontos listáját. Ebben nemzetközi nómenklatúra szerinti néven kell feltüntetni a kozmetikumok összetevőit, hogy precíz és hiteles adatokkal tájékoztassák a felhasználót, csökkentve ezzel az allergiás reakciók fellépésének kockázatát. A kozmetikai termékek gyártása során alap-, hordozó-, adalék-, és hatóanyagok felhasználásával készülő termékcsoportokat különítettek el.
Natúrkozmetikum az a termék, amelyben az összetevők között a mezőgazdasági termelésből származó, akár növényi, akár állati eredetű összetevők mennyisége meghaladja a 10%-ot. Ezeket a termékeket célszerű, de nem kötelező tanúsíttatni. Amennyiben a termékeket a gyártó tanúsíttatja a „Cosmos”, vagy a „NaTrue” rendszerben, „arcocska egy csillaggal J*” jelölést kap.
Natúrkozmetikumok bio összetevőkkel azok a termékek, ahol az előállító üzemekben egyértelműen ellenőrizni lehet, hogy valóban felhasználtak –e öko-, vagy bio-gazdálkodásból származó mezőgazdasági eredetű összetevőket. Ilyen esetekben az INCI listában meg kell jelölni az ökológiai összetevőt (pl. *-gal)
Biokozmetikumoknál a gyártó cég mindig köteles tanúsíttatni a kozmetikumokhoz felhasznált alapanyagok eredetét, a termék receptúráját, a gyártási eljárást, és a gyártás üzemi feltételeit. Ezt évenként ellenőrzik, a terméken szerepel a tanúsító szerv logója.
„Cosmos Bio” jelölés esetén elvárják, hogy a termék egészére nézve a minimum 20% mezőgazdasági eredetű alkotókból legalább 10% bio mezőgazdasági termelésből származzon. „NaTrue Bio” megjelölésű termékeknél pedig, amennyiben tartalmaz  mezőgazdasági összetevőket, akkor annak 95%-a kell bio termelésből származnia. Jelölése: J***
Natúr-, bio-, vagy akár hagyományos kozmetikai termékek kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe a bőr jelenlegi állapotát. Amennyiben bizonytalanok vagyunk bőrünket illetően, vagy az általunk használt termékkel kapcsolatban, forduljunk szakemberhez.
Még egy utolsó gondolat: a fiatalos kinézet nem kizárólag a ráncok számától függ, hanem a bőr színétől, valamint az arc kisugárzásától és fényétől, amelyekhez egészségünk és belső harmóniánk is hozzájárul.