…az anatómiai gépei, amelyek halhatatlanná tették a nevét az évszázadok során

A 2 robot mind a mai napig megtekinthető a Sansevero kápolna alagsorában az ún. Főnix lakásban.
gép1
1763-ban Sansevero herceg megbízott egy palermói orvost, Giuseppe Salornot, hogy irányítása alatt készítsen el egy férfi és egy női anatómiai gépet a laboratóriumában. A munka egy évet vett igénybe. A tudósok mind a mai napig nem tudják, milyen alapanyagok felhasználásával és milyen technológiai eljárások alapján készültek a robotok. Az egyik feltevés szerint 2 halott embert konzerváltak higannyal oly módon, hogy az erekbe befecskendezték, míg a másik feltevés szerint különböző alapanyagokkal, méhviasszal, réz és egyéb fémszálakkal felépítették. Azonban ez az elmélet hamar megbukott, mert a 18. században az anatómiai ismeretek még nem érték el ezt a fejlettségi szintet, hogy ilyen precizitással ábrázolhatóak lehessenek az artéria rendszerek, a csontok és a koponyák, a belső szervek, a zsigerek, a méh.

gép2A furcsa balzsamozás titkát eddig még senki nem fejtette meg. A herceget mindig is érdekelte az anatómia és az orvoslástan, tudása több mint 100 évvel megelőzte a korát. Például a korona érhálózatot, a szív állandó pumpálásának a folyamatát ő írta le először. A halott női testet egy forgó lábtámaszra állíttatta, hogy minden egyes részletét alaposan megvizsgálhassa. Szerinte a nők sokkal fejlettebbek, mint a férfiak, ezért hivatalos örököse is csak nő lehetett.

A városi „fekete” legendák szerint a 2 emberi testnek a 2 eredeti tulajdonosa a herceg szolgái voltak, akiket megöletett. A pár női tagja gyermeket várt, mert a nő lábánál egy magzat volt elhelyezve, ami összekötötte az anyja nyitott hasában lévő placentájával. A magzatot az évek folyamán elrabolták, ezért a testek zárt vitrin mögött vannak. A rossz nyelvek szerint a nő jobb karja azért van az arca előtt, mert még élt a munka megkezdésénél…