Mi is a szimbólum jelentése? Ógörög (σύμβολον vagyis syn = össze-, együtt- és ballein = dobni) szóból eredeztethető. Jelkép, ami valamilyen jelentést hordoz, jelöl. Az, hogy milyen jelentés társul hozzá, az függ a felhasználási területtől. A vallás, mitológia, művészet szimbólumait általában nem lehet csupán racionális alapon lefordítani, magyarázni, mivel többletjelentésük is van.

Míg egy közlekedési jel jelentését egyértelműen a jogszabályban rögzítették, addig a vallási, mitológiai, művészeti szimbólumokat a környezettől függően többféle jelentéstartalommal lehet leírni.

Néhány egyértelműen értelmezhető szimbólum:

szimbólumszimbólumszimbólum

 És néhány szimbólum, melyek értelmezéséhez már némi többletismerettel, az adott kulturális környezet jellemzőinek ismeretével kell rendelkezni:

5 szimbólum

 És a teljesség igénye nélkül, most nézzünk meg néhány ősi szimbólumot.

 Az ősi kultúrákban az emberek ismerték és használták a szimbólumok erejét és az általuk kibocsátott energiát. Tudatosan használták őket, fejlesztették magukat, gyógyítottak velük. Az utókor számára a szimbólumok kisebb szobrokban, amulettekben, falfestményekben, templomok festményein maradtak fenn.

 Atlantiszi kereszt:

szimbólum

 Felépítése: középen van a dzsed oszlop, Ré pálca, felül egy ember, fején a Napkoronggal. Az atlantiszi kereszt az Alfa és az Omega, a Teremtés alapenergiáit bocsátja ki magából. Ez a szimbólum eltol magától minden negatív energiát.

Napváros

szimbólumEz egy atlantiszi szimbólum.

Jelentése: a Nap városa a Szent Apától, a Szent Anyától és a Szent Gyermektől az örökkévalóságnak. A szimbólum erőt, energiát, áldást vonz és elősegíti, hogy viselője felismerje saját létezésének a végtelenségét és túllépjen az anyagi világ félelmein. Használata: veszünk egy kerámia tálat vagy egy üveg vizes kancsót és felfestjük rá a szimbólumot indigókék színben. Éjszakára vizet töltünk bele és másnap bárki ihat belőle.

Ahuthor

szimbólum Ahuthor egy Isten. Itt a Földön Afrikában ténykedett. Atlantiszból, Szálenből és Lemúriából szedett össze tudást és rejtett el Afrikában.

Jelentése: a tökéletes védelem, a tökéletes áldás szimbóluma.

Felépítése: egy fejet ábrázol, melyben középen az egyszemű Isten szeme helyezkedik el, a bal oldali váza a tudást, a jobb oldali váza az erőt szimbolizálja.