Korunk egyik leggyakoribb, leglátványosabb, gyors fiatalítási módszeréről szeretnék egy kicsit elmélkedni. Ez a BOTOX.

A botox botulinum toxin, amit egy baktériumból nyernek ki. Ez egy IDEGMÉREG. Arcizmokba szokták fecskendezni, hogy blokkolja a mimikai izmok működését, azáltal, hogy megakadályozza az idegeken keresztül történő ingerület átvitelt. Azt ígérik, hogy 5-10 évvel nézünk ki fiatalabbnak a kezelés után, mert kisimítja azokat a ráncokat, ahová fecskendezik. Ez lehet homlok, szemkörüli szarkalábak, a száj körül és az állon. 4-6 hónapig tart a hatása, majd ezután fokozatosan felszívódik.

méregMár régóta figyelem azokat a vendégeimet, akik alkalmazzák ezt az eljárást – tanácsom ellenére -, illetve a médiában lévő közszereplőket, és eléggé elkeserít, hogy az emberek TUDATOSAN MÉRGEZIK magukat a fiatalabb kinézetért. Ha hosszabb ideig folyamatosan alkalmazzák, azt látom, hogy egyre püffedtebb, lárvaszerű lesz az arcuk, szinte mint egy alkoholistának.

Hogy miért is van ez? Azért, mert maga az idegméreg nem engedi működni az izmokat, viszont a nyirok erekben, a nyirok egyirányú áramlását, a környező szövetek mozgása közben létrejött nyomás, és a nyirokereket körülvevő simaizom elemek ritmikus összehúzódása okozza. Na mármost, ha nincs megfelelő nyirokkeringés – márpedig nincs, mert a botox idegméregtől nem működnek az izmok -, akkor az történik, hogy a kapillárisokban fel nem vett felesleges sejt-, szövet közötti folyadékot nem szállítja el a nyirok érhálózat. Ezért van a püffedt arc kinézete. Nem beszélve arról, hogy a szervezetünk egyik védekező rendszerének – a nyirokkeringésnek – működését gátoljuk. Megéri magunkat tudatosan mérgezni az idealizált szépség érdekében?

Egy vendégemnél azt tapasztaltam, hogy a hónaljba adott botox után (ide adva ugyanis gátolja a verejtékezést), pár héttel később  begyulladt az egész háta, acnék jelentek meg rajta, ami azelőtt problémamentes volt. Ezt a kellemetlen, fájó problémát kb. egy év alatt tudtuk rendszeres kezelésekkel rendbe hozni. Sajnos a méreganyagok máshol nem tudtak kijönni, ezért keletkezett ez a tünet a háton.

Egy svájci kutatásból az derült ki, hogy a homlokba adott botox kezelés után gyengült a kéz érzékenysége, ugyanis a két helyszínről érkező ingerek feldolgozása az agykéregben azonos területen történik. Sajnos a plasztikai sebészeti szakma, arra hivatkozva, hogy kis létszámú résztvevőkön folyt a vizsgálat (vagyis nem volt reprezentatív), nem fogadja el ezt az eredményt. Vajon miért? Azt még senki nem tudta érdemben igazolni, hogy az idegméreggel kezelt paciensek hosszú távon nem szenvednek-e valamilyen agyi károsodást a későbbiekben a botoxtól.

Érdemes lenne ezen elgondolkodni, hogy megéri-e az, hogy ugyan fiatalabbnak nézünk ki, de közben tudatosan mérgezzük a szervezetünket, ami már így is eléggé terhelt a környezeti és egyéb ártalmaktól.