halványítás1Amikor bőrünkön megjelennek a barna foltok nem szoktunk neki örülni, mivel esztétikailag nemcsak, hogy nem szépek, de általuk öregebbnek is látjuk magunkat. Ilyenkor a bőrünkben fokozódik a melanin- pigment sejtek termelődése. Először is az okot kellene kideríteni, hogy mitől is keletkeztek. Ezek lehetnek a túlzásba vitt napozás, hormonális változás (például időskor, terhesség), bőr sérülései, gyógyszerek szedése, parfüm, vagy más vegyi anyag használata, ami fokozott pigment termelődést idéz elő.

Ilyenkor a célunk a melanin termelődés szabályozása, és a pigment foltok csökkentése. A siker kulcsa a kitartás, hiszen minimum négy hétnek kell eltelnie, hogy elkezdjük látni a változást. A megfelelő készítmények rendszeres használata, az alapos fényvédelem mellett, ha még szakember által végzett speciális kezeléseket is igénybe veszünk, erre a leg- megfelelőbb időszak ősztől-tavaszig, mert ilyenkor gyorsabb, látványosabb sikert tudunk elérni. Ilyenek lehetnek AHA-savas hámlasztások, A-vitaminsavas hámlasztások, dermabrázió- bőrcsiszolás, lézeres kezelések. Azt tudnunk kell, hogy minél sötétebb egy folt, annál nehezebben tudjuk elhalványítani, ezért érdemes már a halvány foltokkal is foglalkozni. Hetente egyszer használjunk arcradírt (peelinget), ha lehet tejsavas vagy gyümölcssavas hatóanyag tartalmút, mert azon kívül, hogy halványítjuk vele a foltokat, vékonyítjuk vele a hámréteget, ezáltal megkönnyítjük a hatóanyagok bejuttatását, illetve a pigment folt képződés folyamatát gátolja.

halványításAmennyiben természetes halványító hatóanyag tartalmú készítményeket szeretnénk használni, figyeljünk oda, hogy legyen benne medveszőlő, édesgyökér, kúszó fajbogyó, sárgarépa, vagy acerola kivonat. Végül ne feledkezzünk meg a fényvédelemről, hiszen a halványításnál legalább annyira fontos, mint maga a kezelés, mert az elért eredményünket elronthatjuk, ha nem figyelünk rá oda.