A téli bőrápolásunkat mindig kezdjük egy peelingezéssel (angol eredetű szó – a bőr hámlasztását jelenti), melynek célja, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk a bőr felszínéről, tisztítsuk vele a bőrt, és puhán tartsuk.
Otthon leginkább a mechanikai peelingeket tudjuk alkalmazni. Ezek úgynevezett abróziókat tartalmaznak. A granulátum formában megtalálható csiszoló anyagoknak a segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket, és az elszarusodott sejteket. Amennyiben saját magunk szeretnénk elkészíteni otthon, és nem üzletben vásároljuk meg a terméket, használjunk tengeri sót, cukrot vagy finom tisztított homokot, mandulakorpát, sárgabarackmag-, olíva- vagy szőlőmag őrleményt. Valamelyiket válasszuk ki, keverjük bele olíva olajba vagy mandula olajba, vagy sima hidratáló gélbe vagy krémbe, annyit, hogy tejföl sűrűségű legyen. Vigyük fel a kezelendő bőrfelületre, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a bőrünket ujjbegyeinkkel. Ezt végezzük egy-két percig, majd mossuk le és jöhet a bőrtáplálás. Heti egyszer radírozzunk, télen inkább finomabb szemcsét válasszunk. Fürdésnél az egész testfelületre alkalmazhatjuk ugyan ezt a módszert.

Télen a kinti hideg, a hűvös, szárító hatású szél, kevesebb napsütés, a szobában, munkahelyen való hosszú tartózkodás, a kevesebb természetes táplálékkal bevitt vitamin hiánya okozhat bőrproblémákat. Ilyenkor bőrünk sokat veszít zsír- és víz tartalmából. Ezek pótlását bőrregenerálással érhetjük el, vagyis zsíranyagokat kell bejuttatnunk, a bőr mélyebb rétegeit kell hidratálnunk, a vitaminokat kívül belül kell pótolnunk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék (2 liter víz) fogyasztásáról sem, hiszen a hidegebb időszakban hajlamosak vagyunk kevesebbet inni.
Figyeljünk oda, hogy a télen használt termékeink lehetőség szerint tartalmazzanak E vitamint, vagy Shea vajat, szőlőmag-, mandula-, avokadó-, búzacsíra- vagy olíva olajat. Ezek védik a bőrt a kiszáradástól, hidratálják és regenerálják.
Általában a nappali készítményeknek alacsonyabb a zsírtartalma, mint az éjszakai krémeknek. A téli időszakban érdemes felcserélni ezek használatát.

Otthon is el tudunk készíteni tápláló pakolásokat.
Sütőtök húsát pépesítsük, tejföllel keverjük ki, tegyük fel a megtisztított bőrfelületre, 15-20 percig hagyjuk hatni, majd mossuk le és téli időszakban használt arckrémünkkel kenjük be a bőrünket.
Két evőkanálnyi főtt, áttört burgonyát keverjünk pépesre pici tejszínnel és pár csepp olíva olajjal. Egyenletesen kenjük arcunkra, majd 20 perc száradás után mossuk le. Befejezés képen krémezzük arcunkat. Száraz bőrűeknek kiváló bőrtápláló pakolás.

Ne felejtsük el, azért mert tél van, bátran menjünk ki a szabadba, hiszen a bőrünknek is kell a napfény, a tiszta, oxigéndús levegő.